Välj en sida
aktiv hudvård

Ingredienserna att ha koll på i dina hudvårdsprodukter – aktiv hudvård

AHA, BHA, retinol, hyaluronsyra och mjölksyra. Du har garanterat hört talas om dessa när det kommer till hudvård, men vad är dem och vad är de bra för? Gemensamt för dessa exempel på ingredienser är att de är olika typer av aktiva ingredienser. Här kan du läsa mer om aktiva ingredienser och vad de gör.

Vad är aktiv hudvård?

Aktiva ingredienser i hudvård innebär att just det tillsatta ämnet direkt kan påverka förändringar i hyn. Det kan vara effekter som att de är mjukgörande, exfolierande, rengör, verkar inflammationshämmande, påverkar hyns förmåga att binda fukt för att nämna några. En bra hudvårdsprodukt bör innehålla minst en aktiv ingrediens för att kunna påverka din hy i positiv riktning. Produkter med aktiva ämnen går längre ner i huden och arbetar både i epidermis, överhuden, och i dermis, läderhuden. Eftersom de verkligen går ner på djupet kan de förbättra huden på ett effektivare sätt än ingredienser som endast lägger sig på det yttersta hudlagret.

Vilka är de bästa aktiva ingredienserna att ha koll på?


AHA
Vad är AHA?

AHA är en förkortning av Alpha Hydroxy Acid, ett samlingsnamn för olika typer av syror som glykolsyra och mjölksyra. Dessa utvinns ur sockret från frukter och växter och kallas också för fruktsyror. Även mjölksyra är en typ av AHA. AHA-syror används i hudvårdsprodukter för att exfoliera och snabba på cellernas förnyelse i huden samt för deras förmåga att binda och bevara fukt samt sägs reducera rynkor och linjer. AHA-syror är vattenlösliga.

BHA
Vad är BHA?

BHA-syror stor för Beta Hydroxy Acid. Det är ett annat namn för salicylsyra och härleds från acetylsalicylsyra. BHA-syror verkar ockkså exfolierande men kan tränga längre ner i porerna och passar bra för fet hy. BHA-syror är också mindre irriterande än AHA-syror eftersom de innehåller antiinflammatoriska egenskaper. BHA kan tränga in i porerna som innehåller talg och exfoliera gamla hudceller som byggs upp inuti porer. BHA-syror är fettlösliga.

Retinol
Vad är retinol?

Retinol är en vattenlöslig form av A-vitamin. Samlingsnamnet för alla sorters A-vitaminer är retinoider. Tack var dess mycket små molekyler kan de enkelt penetrera huden och nå långt ner i våra hudlager. När molekylerna tas upp av huden förvandlas de till A-vitaminsyra, som har positiva effekter när det kommer till akne, psoriasis, solskador eller rynkor. Retinol är en stark ingrediens, och mångas hy reagerar med rodnad eller torrhet till en början. Men det är något som vanligtvis försvinner i takt med att huden vänjer och anpassar sig. Att huden reagerar är ett tecken på att retinol verkar och arbetar på djupet i hyn.

Hyaluronsyra
Vad är hyaluronsyra?

Hyaluronsyra finns naturligt i huden och kroppen. Hälften av kroppens totala mängd hyaluronsyra återfinns i huden, främst i hudens djupare lager. Med åren minskar dock mängden hyaluronsyra i kroppen, främst på grund av ålder och UV-exponering. Det besitter en stark vattenbindande förmåga och är namnet till trots ingen syra utan en slags sockerart som fungerar som fuktgivare och stötdämpande fyllnadsmaterial. Därför är hyaluronsyra en väl använd och beprövad ingrediens i såväl hudvård som kosmetika.