Kan man lägga ansiktsmask som gravid?

Foto av författare

Therese Axelsson

Uppdaterat:

Blogg

Under graviditeten så händer det mycket med huden. Det här beror på hormonerna som då utsöndras. Det kan kännas lockande att pillra på finnar som plötsligt dyker upp. Men det är verkligen att rekommendera att vara extra försiktig med huden under graviditeten.

En ansiktsmask för gravid kan vara toppen. Avkoppling är viktigt och hyn i ansiktet kan verkligen behöva lite extra uppmärksamhet. Men se till att välja rätt mask och att betänka hur saker som starka dofter kan påverka upplevelsen av behandlingen.

Ansiktsmask Gravid
Går det att använda ansiktsmask som gravid?

Varför står det att jag ska rådgöra med läkare?

Under din graviditet så kanske du märker att många produkter som har naturliga ingredienser har varningar för gravida. Det här kan verka konstigt. Naturliga ingredienser låter ju mycket mildare än kemiska. Men så enkelt är det inte. Det finns gott om kraftfulla ämnen i vår natur som du absolut inte ska få i dig som gravid! Många av dessa återfinns också i mediciner och produkter som inte klassas som naturliga. Men det finns mer än så att tänka på. Det är ofta så att man inte har forskat tillräckligt omkring vissa naturliga ämnen och deras effekter på gravida kvinnor. På grund av detta så vill företagen som framställer produkterna inte ta ansvar för bruk av gravida kvinnor. De väljer då att hänvisa dig till en läkare som får tala om hur säker produkten är för dig.

Hudvård med syra

När huden blir torrare än normalt och det dyker upp pigmentering och plitor så ökar ju lusten att behandla. En vanlig fuktgivande ansiktsmask som inte har några varningar till gravida kvinnor bör inte vara något problem. Du kan alltid kontrollera ingredienserna och se om de är kända för att vara problematiska.

Men om du vill använda en syra-produkt så kan det vara lite annorlunda. Beroende på märke så får du rådet att avstå eller att delvis avstå. Även om produkten i sig inte är farlig för dig så kan det vara klokt att välja något annat. Något som är lite mildare för dig under graviditeten.

Innan du väljer en ansiktsmask så kan det vara bra att ställa frågor som:

  • Hur doftar den?
  • Är de aktiva ämnena rekommenderade för gravid kvinna?
  • Är ansiktsmasken lätt att applicera?
  • Kommer masken att behandla de hudproblem som jag upplever?

Som tur är finns det mycket information om detta vilket bör göra det lättare för dig.

Viktigt med professionell hudvård

Precis som att du ser till att sköta dina tänder lite extra noga under graviditeten så kan det vara klokt att ge huden mer uppmärksamhet. Inte bara omkring mage och höfter där du vill hålla huden smidig. Ansiktet påverkas också av allt som händer i din kropp under en graviditet.

Ansiktsbehandlingar på professionell salong kan rekommenderas under en graviditet. Då får du inte bara hudvård som är säker för gravida utan också fina tips. Du kan lära dig mer om vilken typ av ansiktsmask du kan använda hemma.

En hudterapeut kan också göra dig uppmärksam om vilka förändringar som har skett under din graviditet. Om du behöver mer fukt så kan en hemmagjord ansiktsmask minst en gång per veckan vara väldigt nyttigt. Det hade du kanske inte tänkt på själv.

Ännu viktigare – att koppla av

En sak är säker. När du är gravid så är det bra att få stunder med avkoppling och vila. Om du planerar in en ansiktsmask så kan det ge dig mer av vilan som du annars inte hinner med. Ansiktsbehandlingen ger dig god anledning till att ladda batterierna. Det är bra både för dig och för barnet i magen!