Behandla ansiktets olika zoner med multimasking!

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

BloggHudvårdstips

Läs om hur du skräddarsyr din hudvård för att få optimala resultat. Multimasking är hudvårdstrenden som är här för att stanna. 

Om du inte är bekant med termen så innebär multimasking att du använder mer än en ansiktsmask åt gången. Ditt ansikte har olika områden, eller zoner, med olika behov och egenskaper, och det kan också styra vilka hudtillstånd som kan uppkomma. Det är till exempel inte ovanligt att man har en fetare T-zon, men torra kinder. Då kan det vara en bra idé att zonbehandla ansiktet!

T-zonen 

Den mest pratade om zonen, som sträcker sig över pannan och ner över näsan. På grund av den höga talgproduktionen i detta område är det vanligt med förstorade porer och glansig hy. Därför rekommenderas en djuprengörande, lugnande och detoxande mask. 

C-zonen

Denna zon sträcker sig från yttre ögonbrynet och ner över kindbenet. Huden runt ögonen är generellt tunnare och får lättare torrhetslinjer och ytliga blodkärl. Här kan en näringsrik och återfuktande ögonmask vara en god idé. 

M-zonen

M-zonen täcker kinderna och har en benägenhet att bli yttorr och känslig. Yttorrhet kan leda till rodnad och fnasig hud och kräver därför en återfuktande mask som verkligen reparerar och balanserar huden på djupet. 

U-zonen

U-zonen sträcker sig över hakan och längs med käklinjen. Även här är talgproduktionen förhöjd och kan, liksom i T-zonen, drabbas av fetare hud. Denna zon tenderar även att påverkas av hormonell obalans, vilket kan ge tilltäppta porer, finnar och pormaskar. Välj därför en lermask eller en detoxifierande mask. Håll extra utkik efter produkter med salicylsyra eller niacinamide, då dessa rengör porerna på djupet och förebygger plitor. 

D-zonen

Denna zon täcker hals och dekolletage och blir lätt bortglömd när man talar om ansiktsmasker, men behöver minst lika mycket omsorg. Huden i detta område har inte talgkörtlar som resten av kroppen, och blir därför ofta torr och mister sin spänst. Här är det därför viktigt med en mask som är både uppstramande och återfuktande.

Innan och efter multimasking

Innan du lägger en mask är det viktigt att peela ansiktet. Peelingen exfolierar döda hudceller och gör det lättare för huden att dra åt sig ansiktsmasken på djupet. Ett tips är att göra det efter en lång varm dusch, värmen öppnar porerna och gör huden mer mottaglig. Efter behandlingen tvättar du huden noggrant och följ upp med återfuktande ansiktsvatten, serum och fuktkräm. 

Detta är naturligtvis bara förslag på hur man kan göra, det roliga med multimasking är att man får prova sig fram och anpassa en blandning som passar dig bäst!

Lämna en kommentar