Hur man blir av med besvärande ärr

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

Blogg

Vissa människor anser att deras ärr är ett tecken på äventyr och bär dem med stolthet, men många vill bara att de ska försvinna. Eftersom de kan påverka ditt utseende kan de få dig att känna dig självmedveten. Om du vill bli av med ett gammalt ärr måste du först förstå vad ett ärr är och vilken typ av ärr som du försöker bli av med.

Vad är ett ärr?

Ett ärr bildas som en del av den naturliga läkningsprocessen efter en skada. När dermis – det andra hudlagret – skadas bildar kroppen kollagenfibrer för att reparera skadan, vilket resulterar i ett ärr. I de flesta fall gäller att ju snabbare ett sår läker, desto mindre kollagen kommer att avsättas och desto mindre märkbart blir ärret. Typiskt sett baseras ärrets svårighetsgrad på hur allvarlig skadan eller skadan är. De bildas på olika sätt på olika delar av kroppen och utifrån den skadade personens ålder.

Vad för slags ärr finns det?

  • Traumatisk tatuering
  • Ärr från kirurgiska ingrepp eller sår
  • Erytematösa ärr
  • Hypertrofiska ärr
  • Atrofiska ärr
  • Keloid ärr

Hur blir vi av med ett ärr?

Det är viktigt att ha realistiska förväntningar när det gäller behandling av ärr. Det finns många alternativ för att förbättra utseendet på ett ärr och göra det mindre uppenbart men ännu finns det inget känt sätt att få ärren att försvinna helt och hållet. Däremot kommer många ärr av sig själv bli ljusare med tiden.

Medicinska åtgärder för att bli av med ärr

Silikongel eller silikonplattor

Silikongel och silikonplattor kan användas på läkande hud, inte på öppna sår. De är mjuka och flexibla geler eller ark som appliceras som ett självhäftande förband. De är utformade för att hjälpa till att mjuka upp huden och plana ut ärret.

Laserterapi

Laserterapi utförs av en läkare eller en estetiker och kan hjälpa till att minska rodnad och sudda ut ärr. Detta sker vanligtvis som en pulsad färgämneslaser som riktar in sig på små blodkärl och bleker ärrvävnad. Dessutom kan laserresurfacing som använder ljusenergi för att skapa kontrollerade mikroskador vara till hjälp vid atrofiska ärr för att öka kollagenproduktionen och förbättra det övergripande utseendet.

Steroider

Kortikosteroidinjektioner kan vara effektiva vid behandling av vissa typer av ärr, t.ex. tjocka ärr eller keloidärr. De injiceras direkt i ärrvävnaden för att hjälpa till att minska klåda, rodnad och brännande känslor som dessa ärr kan ge upphov till. De används inte på andra typer av ärr eftersom de kan orsaka en permanenta avtryck om de injiceras direkt i ett platt ärr.

Kemisk peeling

Kemisk peeling kan användas för att behandla lindriga ärrbildningar. Den kemiska lösningen löser upp hudens yttersta lager för att öka cellomsättningen och ge en jämnare och mindre oregelbunden hy. Denna behandling fungerar bättre för personer med ljusare hud. Om du har mörkare hud kan en glykolsyrapeeling vara mer effektiv. Det är vanligtvis estetiska yrkesutövare som utför kemiska peelingar.