Lär dig allt du behöver veta om CO2 laser-resurfacing

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

BloggHudvårdstrender

CO2-laser använder riktade ljusstrålar för att avlägsna det ytliga hudlagret. Beroende på vilken slags åkomma som ska behandlas kan en hudläkare eller kosmetisk kirurg även använda fraktionerad laser, en annan typ av CO2-laser. Fraktionella lasrar är dock mer ytliga än traditionella CO2-lasrar, så de används främst för att behandla fina linjer eller fläckig hud.

Denna typ av laserbehandling kan:

  • Ta bort hudcancer
  • Åtgärda kosmetiska hudproblem, såsom fina eller djupa linjer, rynkor och akneärr
  • Behandla missfärgade hudområden, som solfläckar och åldersfläckar

Hur fungerar det?

Hud-resurfacing med laser är ett beprövat sätt att hjälpa till att minska rynkor, åldersfläckar, akneärr och andra problem, samt att strama upp huden och balansera hudtonen. C02 laserresurfacing använder pulser av laserljus. Dessa strålar tränger in i hudytan där vattnet i hudcellerna absorberar dem. När detta sker förångas epidermis, eller det ytliga lagret av huden. Dermis, eller det mellersta lagret, värms upp och stimulerar tillväxten av nya kollagenfibrer. När området läker ersätter ny fastare och slätare hud de gamla lagren.

Hur man förbereder sig

Din hudläkare kommer att ge dig instruktioner om hur du förbereder dig för behandlingen. Beroende på din sjukdomshistoria omfattar förbehandlingen vanligtvis följande:

  • Undvik solarium eller kraftig solexponering under 4 veckor före behandlingen
  • Tänk på att inte använda mediciner som orsakar solkänslighet, t.ex. doxycyklin, under 3 dagar före behandlingen
  • Ta en antiviral medicin under några dagar före och efter behandlingen om du har en historia av herpes eller bältros
  • Sluta röka i 2 veckor före och efter behandlingen, eftersom rökning kan störa läkningen

Gör det ont?

Patienter och läkare jämför ofta känslan av laserbehandlingar med ett gummiband som knäpper mot huden. Hur laserresurfacing känns beror dock på lasern, behandlingsdjupet och behandlingsområdet samt individens tolerans för smärta. Djupare laserbehandlingar kan kräva lokala bedövningsinjektioner eller intravenös bedövning för att hålla patienten bekväm. Andra laserbehandlingar, där lasern passerar genom huden utan att avlägsna lager, orsakar liten till ingen smärta och kräver endast en lokal bedövningskräm för att kompensera obehag.

Hur fungerar laserresurfacing för mörka hudtyper?

En vanlig missuppfattning är att laserresurfacing endast är säkert för ljusare hudtyper. Även om det är sant att vissa lasrar utgör en högre risk för cellskador eller missfärgning i mörk hud, finns det säkra och effektiva alternativ för ytbehandling. För ljusare afroamerikanska, latinamerikanska eller asiatiska hudtoner kan Erbium-laserresurfacing ibland vara ett bra alternativ, eftersom risken för missfärgning är mindre. Patienter med mörkare brun eller svart hud kan behöva överväga andra alternativ för hudresurfacing, till exempel radiofrekvensbehandlingar eller microneedling.

Det bästa sättet att säkerställa en säker och effektiv behandling för din hudtyp är att rådgöra med en vårdgivare som har omfattande utbildning och kunskap om laserresurfacingprocedurer och erfarenhet av att arbeta med patienter med mörkare hudfärg.