Ekologisk Hudvård – Ett bättre val

Foto av författare

Therese Axelsson

Uppdaterat:

BloggHudvårdstips

Ett grönare val

Ekologisk Hudvård är alltid att föredra. För bara några år sedan fanns inte mycket ekologiska hudvårdsprodukter på marknaden men den senaste tiden har alltfler märken med ekologisk profil dykt upp – och de verkar vara här för att stanna. Både inom lyxsegmentet och i budgetklassen kan du hitta bra ekologiska produkter, det finns något för alla med andra ord. Grön hudvård brukar man också tala om när det handlar om ekologiskt.

Ekologisk Hudvård
Ekologisk hudvård – ett grönare val

Vad innebär ekologisk hudvård?

Ekologisk eller grön hudvård innebär att just det livsmedlet drivits upp utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel och innehåller mindre mängd gifter än livsmedel som odlats med konventionella metoder.

Eko-certifieringar

Det finns olika typer av certifieringar när det gäller ekologiska produkter. Lägg märke till följande märkningar:

Cosmos Organic:

Innebär att tio procent av ingredienserna är ekologiska.

Natrue:

Märker produkter med 50 respektive 70 procent ekologiska ingredienser.

Ecocert: 

95 procent av innehållet är naturligt och minst 10 procent ekologiskt.

BDIH:

En märkning som innebär att produkten inte innehåller syntetiska doftämnen, etoxilerade råvaror, silikoner, paraffin och andra produkter från petroleum. Det innebär även krav på att råvarorna som kommer från växter i största möjliga mån ska vara ekologiska.

USDA 100% Organic:

100 procent av innehållet är ekologiskt. Vatten och koksalt är uteslutet.

USDA 95% Organic:

95 procent av innehållet (vatten och koksalt uteslutet) är ekologiskt. Övriga fem procenten får enbart innehålla ämnen som godkänts av USDA.

USDA Made With Organic Ingredients:

Minst 70 procent av innehållet är ekologiskt. Övriga innehållet av produkten får vara livmedel från USDA:s lista över godkända ämnen.

The Soil Association:

95 procent av innehållet, vatten inte inräknat, ska vara ekologiskt.

Cosmebio Bio:

95 procent av de plantbaserade ingredienserna ska vara från ekologisk odling. 10 procent av innehållet vara ekologiskt.

Cosmebio Eco:

95 procent av ingredienserna ska vara naturliga och minst 50 procent av de växtingredienser som används ska vara ekologiska.

Förvirrande med ekologisk hudvård?

Förvirrande? Ett tips är att fråga i butiker när du handlar hudvård eller läsa på hemsidan. Oftast finns sektioner med bara ekologisk hudvård och numera är personal mer kunnig inom ämnet eftersom så många intresserar sig för ekologisk hudvård. Kunderna blir mer medvetna och ställer därför krav på leverantörerna. Det tycker vi på Freshface är toppen! Vi försöker alltid testa alla typer av produkter och om en produkt är ekologisk och miljövänlig är det givetvis något vi hellre stöder än en produkt med konventionella livsmedel.

Vilka ekologiska märken gör bra hudvård?

Nedan listar vi ett par märken som vi själva testat och tycker gör bra grejer. Det finns massor av märken vi ännu inte testat, vilket är positivt då det betyder att utbudet för eko-produkter är väldigt stort!

  • Dr Bronner
  • Nuxe
  • Estelle & Thild
  • Maria Åkerberg
  • Dr Hauschka
  • Organic Pharmacy
  • John Masters
  • Peter Thomas Roth
  • Weleda

Hoppas du tyckte om det här inlägget och att vi kan inspirera med ett nytt märke kanske eller att du nästa gång du handlar hudvård kikar lite extra efter någon eko-märkning? Har du testat några ekologiska produkter du vill tipsa om så skriv gärna till oss. Vi är alltid på jakt efter bra och prisvärda produkter. Och läs gärna mer om ansiktsmask.