5 sätt att sakta ner din huds åldrande

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

BloggHudvårdstips

Det kommer att hända os alla. Din kropp kommer att åldras, och din hud kommer att visa det. Åldrandet gör att huden blir tunnare och torrare, förlorar sin elasticitet när produktionen av kollagen och elastin minskar, blir mindre fyllig när fettkuddarna minskar och får rynkor på grund av livets slitage och solexponering. Det är bäst att börja ta hand om din hud så tidigt som möjligt men det är aldrig försent att göra ett försök att bekämpa rynkorna. 

Vid 30 börjar många se dom första tecknen på ålder. Fina linjer, pigmentfläckar och ringar under ögonen kan vara det första som många märker. Din hud blir också torrare och mindre elastisk. Detta är ett resultat av den naturliga åldrandeprocessen, som bidrar till en minskad kollagenproduktion. Tack och lov finns det många saker du kan göra för att din hud ska se ung och frisk ut i många år framöver.

1. Börja använda solskydd i din dagliga rutin

Det mesta av hudens åldrande beror på solexponering. Rynkor? Leverfläckar eller åldersfläckar? Fina linjer? Alla påverkas i hög grad av hur mycket du har exponerats för solen under din livstid. Överdriven exponering för solen kan skada huden avsevärt. Dermatologer rekommenderar att du använder solskyddsmedel med en SPF på minst 30 som en viktig del av din hudvård mot åldrande.

2. Slarva inte med ansiktsrengöringen

Använd en mild rengöring för att tvätta ansiktet i slutet av varje dag. Tvätten tar bort skadliga bakterier, överflödiga oljor och smuts från huden. Behandla din hud varsamt genom att hålla dig borta från starka tvålar, använda varmt, inte hett vatten, tvätta huden försiktigt och klappa den försiktigt torr. Detta tar bort smuts från huden som kan hindra den från att utföra sina skyddande och förnyande funktioner ordentligt.

3. Ät hälsosam kost

Din kost har betydelse för hur din hud åldras. När huden reparerar sig själv och förnyar hudceller behöver den rätt näringsämnen för att kunna göra sitt jobb. Se till att inkludera mycket frukt, grönsaker och fullkorn i din kost. Undvik bearbetade livsmedel och sockerhaltiga drycker, som kan orsaka inflammation och leda till akneutbrott och rynkor.

4. Använd hudvårdsprodukter med aktiva ingredienser 

Några ingredienser som du bör hålla utkik efter i anti-agingprodukter är retinoider (stimulerar kollagenproduktionen), hyaluronsyra (fångar upp fukt i huden), C-vitamin (en naturlig antioxidant som hjälper till att producera kollagen) och E-vitamin (en antioxidant som också minskar inflammation), peptider (knyter an till kroppens produktion av kollagen och elastin), ceramider (håller hudens barriär stark för att hålla fukt inne och föroreningar ute), glykolsyra (exfolierande egenskaper och ökar kollagen- och elastinproduktionen) och mjölksyra (milda exfolierande egenskaper och ökar hudens fukt). 

5. Exfoliera 

Exfoliering har flera fördelar för huden, bland annat att döda hudceller avlägsnas, att cirkulationen i huden förbättras och att huden förbereds för användning av hudvårdsprodukter. Men att regelbundet exfoliera huden kan även minska uppkomsten av rynkor och akneärr och ta bort pormaskar. Om du har känslig eller torr hud bör du hålla dig till mildare metoder för exfoliering, till exempel med tvättlappar eller svampar.