Din guide till yngre hud

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

Hudvårdstips

3 hudvårdsprodukter som kan hjälpa dig att se yngre ut utan Botox

Många av oss köper glatt receptfria anti-agekrämer och serum med lätt naiva förhoppningar om att dessa produkter magiskt ska fylla ut våra fina linjer och enkelt förebygga eller reparera skador orsakade av för många timmar i solstolen. Men hur effektiva är egentligen så kallade mirakelkrämer och finns det verkligen produkter som får vår hy att föryngras?

Det går ännu inte att köpa ett ansiktslyft i flaskform och vissa ålderstecken behandlas absolut bäst med kosmetiska ingrepp, men det finns faktiskt vissa produkter som har visat sig kunna behandla rynkor rätt effektivt utan varken nål eller kniv. För att hjälpa dig i din strävan att vrida tillbaka tiden har vi sammanställt de bästa anti-agingprodukterna att införa i din rutin.

Retinol

Denna A-vitamin, som av dermatologer ofta utropas som den heliga graalen bland anti-aging hudvårdsprodukter, exfolierar huden för att förhindra åldrande. Retinolen verkar genom att försiktigt peela huden kemiskt och därmed öka cellomsättningen för att minska uppkomsten av rynkor och fina linjer men även reparera solskador. Det tar dock tre till sex månader av regelbunden användning innan förbättringar av rynkorna är synliga – och de bästa resultaten uppnås efter sex till tolv månader.

C-Vitamin

C-vitamin är en antioxidant, vilket innebär att det kan skydda huden från yttre föroreningar vilket kan åldra huden i förtid. Du kan förebygga skador på huden, orsakade av orenheter och solljus, genom att applicera vitaminet direkt på huden. Applicerar du C-vitamin externt kan du stärka kollagenstrukturen. Din kropp saktar ner kollagenproduktionen när du åldras. C-vitamin som appliceras på huden kan uppmuntra ny kollagenbildning. Det hjälper också till att upprätthålla det kollagen du har och skyddar det värdefulla proteinet från skador.

Solskydd

För mycket exponering av UV-ljus påskyndar hudens naturliga åldrandeprocess och orsakar rynkor och grov hud med pigmentfläckar genom att bryta ner hudens kollagen. Det finns många produkter med inbyggd solskyddsfaktor uttöver specifika spf-produkter. När du väljer hudvårdsprodukter i den här kategorin är det bra att välja produkter med en inbyggd solskyddsfaktor på minst 15. Förutom ansiktet är det framförallt halsen, bröstet och händerna som avslöjar din ålder. Se till att du inte försummar dessa områden heller!