Hudvård som motverkar luftföroreningar – Anti pollution

Foto av författare

Therese Axelsson

Uppdaterat:

Blogg

Har du koll på anti pollution hudvård? Det är en relativt ny trend på hudvårdsmarknaden som handlar om att skydda din hy från skadliga luftföroreningar.

Huden är kroppens största organ och absorberar dagligen partiklar från exempelvis avgaser, asfalt, cigarettrök och sot. Huden reagerar negativt på dessa kallade fria radikaler, dvs. molekyler som lätt reagerar med andra ämnen i kroppen, vilket under vissa omständigheter kan få negativa hälsoeffekter genom att celler skadas.

Hudvård som motverkar luftföroreningar – Anti pollution
Hudvård som motverkar luftföroreningar 2021

Vad orsakar fria radikaler på huden?

På huden orsakar fria radikaler bland annat:

 • Torrare hud och ökad fuktförlust
 • Känsligare hud
 • Sämre elasticitet
 • Förstöring av pigment
 • Försämrat immunförsvar
 • DNA –skador

Nu menar hudvårdsindustrin att man kan förebygga att hyn skadas av dessa skadliga yttre påfrestningar genom att använda sig av rätt hudvårdsprodukter.

Luftföroreningar – ett faktum att vår hud åldras i förtid

På samma sätt som det är självklart att vi skyddar oss från solens starka strålar med hjälp av solfaktor på huden har ny forskning visat att även luftföroreningar och risken att vi överexponeras för partiklar från sot, damm och fria radikaler kan göra att huden i ansiktet börjar åldras i förtid. Även temperaturväxlingar mellan inomhusluft och utomhusluft och kontorsmiljöer med elektromagnetisk strålning är påfrestande för huden.

En ny typ av hudvårdsprodukter har därför börjat synas mer och mer ute på marknaden: anti pollution-hudvård. Dessa produkter innehåller ofta en hög halt av antioxidanter, vitaminer och SPF som skyddar hudbarriären, neutraliserar skadliga ämnen och även reparerar hyn när skadan redan har skett.

Sitter du mycket framför en skärm?

Även det blå ljuset från datorer, smart phones och läsplattor är skadligt för huden, det kallas för digital pollution. Nu har det även kommit produkter som motverkar nedbrytningen av huden på grund av det så kallade HEV-ljuset (high energy visible light). Även detta gör att huden åldras i förtid.

Vad kan man göra för att motverka att hyn skadas av luftföroreningar?

Vi listar samtliga åtgärder för att motverka att hyn skadas av luftföroreningar.

 • Rengöring! A och O i hudvårdsrutinen och gör att du får ut det mesta av dina produkter. Även om du inte använder smink samlas smuts, föroreningar och döda hudceller på hudytan. Därför är rengöring varje kväll ett måste i hudvårdsrutinen för alla. 
 • UV-skydd! Inte bara mot solens strålar utan som skydd mot fria radikaler. Faktum är att du inte bara sommartid behöver ha spf då UVA-strålning förekommer året runt. UVA-strålar kan tränga igenom huden och orsaka skador även på vintern. Faktum är att UV-ljusstrålning orsakar ca 90% av åldersförändringar på huden i form av pigmentfläckar, rynkor och ojämn hudstruktur. 
 • Antioxidanter! Dessa motarbetar den skadliga effekten. Produkter med exempelvis C-vitamin som är en kraftfull antioxidant hjälper till att motverka de skadliga fria radikalerna. Dessa kan med fördel användas i serum eller annan produkt både morgon och kväll. Fråga därför efter produkter med mycket antioxidanter. Även E-vitamin är en kraftfull antioxidant. Till exempel C15 SUPER BOOSTER, 20 ML, från Paula’s Choice. 
 • Ansiktsmist mot blått ljus (HEV-ljus). Sitter du mycket framför en datorskärm är detta ett måste för dig! De skyddar hudcellerna mot artificiellt synligt ljus och motverkar för tidigt åldrande. Till exempel Anti Pollution från Verso. 
 • Ansiktsmask! En djuprengörande ansiktsmask minst en gång i veckan som  avlägsnar både luftföroreningar och orenheter som samlats i huden. Exempelvis Japanese Matcha Tea Pollution Clearing Mask från The Body Shop.

Summering av luftföroreningar – anti pollution

Trots att det kan kännas dystert att man dagligen utsätts för dessa föroreningar i huden är det ändå tur att det finns bra produkter som kan motverka de negativa effekterna. Tror ni att dessa produkter fungerar? Jag tror absolut att man kan minimera skadorna med hjälp av hudvårdsprodukter men det får ju inte gå över gränsen utan det är sunt förnuft och bruk av rätt produkter med måtta som gäller.

Jag kommer fortsätta med bra rengöring, UV-skydd och antioxidanter. Och självklart ansiktsmask!

Vi vill även här passa på att rekommendera presenttips som marknadsför en del hudvårdsprodukter till ett väldigt bra pris.