Hur man blir av med pormaskar

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

HudvårdstipsSkönhetstips

Du har säkert hört om dom eller upplevt dom själv. Pormaskar, eller som det också kallas “blackheads”, är vanligt förekommande och kan vara svåra att bli av med. Faktiskt så är dessa den mest förekommande varianten av akne och kan både vara ärftligt och miljöbetingat. Till skillnad från vita pormaskar, som skapar slutna porer, har svarta pormaskar öppna ytor, vilket skapar en oxidation som är mörk i färgen. De bildas när porerna täpps till av en kombination av döda hudceller och överflödig olja (talg) från talgkörtlarna.

Det kan vara frestande att försöka klämma eller trycka ut den svarta proppen, men detta kan orsaka onödiga ärr och andra skador på din hud. Det finns däremot andra sätt att förbättra och förebygga att porerna täpps igen. 

Rengör området med salicylsyra

Denna syra hjälper till att avlägsna överflödig olja och exfoliera cellerna från hudens yta. Salicylsyra är den bästa ingrediensen för behandling av pormaskar och vita pormaskar eftersom den bryter ner de material som täpper till porerna. 

Använd en lermask

Lermasker hjälper till att dra ut oljor och gifter ur huden, vilket hjälper till att lösa upp porerna. Vissa lermasker innehåller dessutom svavel. Svavel är en annan ingrediens som verkar för att bryta ner de döda hudcellerna som bildar pormaskar.

Undvik porremsor 

Du har redan lärt dig att det är förbjudet att plocka, skrapa och knäppa någon form av akne. Ändå kan det vara frestande att hitta någon form av genväg för att bli av med de irriterande pormaskar. Även om porremsor och masker kan hjälpa till att ta bort skräp från dina porer kan de också ta bort element som faktiskt hjälper din hud. Detta inkluderar naturliga oljor och hårsäckar. Att ta bort alla dessa element kan leda till att din hud torkar ut och blir irriterad. När irritation uppstår kan dina talgkörtlar gå in i överlevnadsläge och producera ännu mer olja – vilket resulterar i fler pormaskar.

Exfoliera med AHAs och BHAs

Tidigare har du kanske hört att exfoliering har en negativ effekt på akne. Detta kan vara sant för inflammatorisk akne, eftersom processen kan orsaka ytterligare rodnad och irritation. För pormaskar kan dock regelbunden exfoliering hjälpa till att avlägsna överdrivna mängder döda hudceller som kan leda till täppta porer. Processen kan också försiktigt avlägsna befintliga pormaskar.

Slutligen, glöm inte att återfukta

Återfuktning är ett viktigt steg i alla hudvårdsrutiner – även om du har aknebenägen hud. Det är viktigt att upprätthålla rätt balans i huden, och genom att återfukta huden kan du fortsätta använda exfolierande produkter utan problem.

Viktigt att komma ihåg är att det kan ta mellan 6 och 12 veckor innan en ny aknekur, inklusive en kur mot pormaskar, får effekt. Om du fortsätter att se nya och redan existerande pormaskar efter denna tid kan du behöva boka en tid hos din hudläkare. De kan använda professionella verktyg för att dra ut pormaskar. De kan även rekommendera en serie dermabrasionsbehandlingar eller receptbelagda retinoider för att förhindra att pormaskar kommer tillbaka.