Hur ofta kan man göra hemmagjord ansiktsmask?

Foto av författare

Therese Axelsson

Uppdaterat:

BloggDIY Hudvård

Det finns de som menar att du inte kan få för mycket av en riktigt bra mask för ansiktet. Då den återfuktar och vårdar så är det bara bra att använda så ofta som möjligt. Men verkligheten ser ju lite annorlunda ut. För att göra en hemmagjord ansiktsmask med bästa ingredienserna så måste du ju ha tid till det. Dessutom så bör du tänka på att olika ingredienser kan vara mer eller mindre lämpliga för din hy.

Hur ofta kan man göra hemmagjord ansiktsmask?
Hur ofta kan man göra en ansiktsmask hemma egentligen?

Fuktighetsmasker kan du göra ofta!

Masker som är till för att återfukta kan du göra flera gånger i veckan. Om du inser att du har en massa avokado hemma så kan det vara dags för en intensiv kur med avokadomask. Bara för att du gör hemmagjord ansiktsmask varannan dag en vecka så behöver du inte göra detsamma nästa vecka.

Istället för att schemalägga en mask per vecka så bör du känna efter. Under vintern så kan din hy behöva lite mer vård. Då kan du boka in fler besök på skönhetssalongen. Och du kan också se till att lägga egen ansiktsmask hemma oftare.

Vad säger experterna?

Experter på hudvård tycks vara rörande överens om att fuktgivande masker kan göras minst en gång i veckan. Men masker som innehåller ämnen som verkar på ett aktivt sätt bör inte överdrivas. Det här beror på din hudtyp och vad du vill åstadkomma med din hemmagjorda ansiktsmask.

En ansiktsmask som peelar

Det finns ju masker som är till för att skala av hud i ansiktet på olika sätt. Det finns två huvudsakliga typer av peeling:

Mekanisk peeling

Det här är peeling som åstadkoms med små korn som liksom river i huden så att hudlager kan skrapas bort. Innan du skapar din egen peeling mask så bör du rådgöra med en hudterapeut. Det finns risker med mekanisk peeling som felaktigt använd kan skada huden.

Kemisk peeling

Du kommer antagligen inte att lyckas skapa din egen kemiska peeling mask. Det här kräver särskilda kemiska syror som till exempel AHA-syra som löser upp det översta hudlagret. Kemisk peeling kan vara skonsammare än mekanisk. Men du bör återigen be om råd från en hudsalong innan du väljer den här typen av ansiktsmask.

Hitta rätt tillfällen för din hemmagjorda ansiktsmask

För många så är inte frågan hur ofta man kan göra hemmagjord ansiktsmask utan snarare när det ska bli av. Det tycks aldrig riktigt finnas tid för behandlingen, men det gör det. Passa på att lägga din mask då du:

  • Vilar en stund framför TV
  • Tränar på löpbandet
  • Lagar mat
  • Städar
  • Tar ett bad
  • Pratar på telefon
  • Hjälper barnen med läxor
  • Spelar spel
  • Gör en fot-mask 

När du tänker på saken så inser du att det finns många aktiviteter som kan kombineras med en skön ansiktsmask. Förbered masken på morgonen och ha den redo i kylen till eftermiddagen. På så vis så minskar du tiden för hela projektet. Och du hoppar inte över den viktiga behandlingen som du själv kan ta hand om.