Därför är dessa ingredienser perfekta i en hemmagjord ansiktsmask

Foto av författare

Therese Axelsson

Uppdaterat:

BloggDIY Hudvård

Vill man inte lägga pengar på dyra ansiktsmasker som du köper i butik kan du snabbt och enkelt göra en egen ansiktsmask och experimentera dig fram med olika ingredienser. Ofta har du redan ingredienserna hemma och om inte kan du bara komplettera med något nästa gång du är i mataffären.

I det här inlägget listar vi de bästa ingredienserna att använda för hemmagjorda ansiktsmasker och varför.

Du har säkert märkt att det är mycket tal om antiinflammatorisk kost och vad man ska äta för att må bättre. Antiinflammatoriskt är precis som namnet antyder ingredienser som dämpar inflammationer och främjar kroppens friska processer. På samma sätt kan du använda antiinflammatoriska ingredienser på din hy om du har problem med finnar och oren hy.

Därför är dessa ingredienser perfekta i en hemmagjord ansiktsmask
Ingredienser Hemmagjord Ansiktsmask

Havregryn

Varför är havregryn så bra för hyn?

Havregryn är ett fantastiskt livsmedel som inte bara är billigt utan även antiinflammatoriskt och en perfekt ingrediens i en ansiktsmask för din hy. Havre rekommenderas för alla hudtyper, även känsliga och för hudproblem som acne, eksem, rosacea och utslag. Havre finns omnämnt redan av antikens greker och romare, som använde det för att behandla hudsjukdomar. Det innehåller det rengörande ämnet saponin som kan användas som en mild tvål och även tar bort överblivna hudceller.

Honung

Varför är honung så bra för hyn?

Även binas gyllene guld, honung, har en antiinflammatorisk verkan som alltså motverkar infektioner och är därför en perfekt ingrediens i din hemmagjorda ansiktsmask. Honungen lindrar, renar och gör huden len. Faktum är att honungen har bakteriedödande egenskaper. Viktigt att komma ihåg är att du inte ska värma upp honungen, få förstörs den bakteriedödande effekten. Naturfolken har i årtusenden använt sig av honungens läkande egenskaper och egyptierna använde den vid sårläkning för 4 000 år sedan. Honung är också en gammal huskur vid förkylning, som även fått vetenskapligt stöd. Studier visar att den även kan lindra hosta.

Avokado

Varför är avokado så bra för hyn?

Avokado är precis som havregryn en så kallad superfood, fullproppad med nyttigheter som antioxidanter, hälsosamma fetter och vitaminer. Om du använder avokado i en ansiktsmask kommer du uppleva en lenare och mer återfuktad hy. I avokadon är det framförallt omega-9-fettsyra som är speciellt bra för huden. Det kan dämpa röd hy om den är irriterad, reparera skadade hudceller och ge huden en hälsosammare lyster.

Gurkmeja

Varför är gurkmeja så bra för hyn?

Det “antiinflammatoriska guldet”, gurkmeja, har länge använts som naturläkemedel och är en populär ingrediens i hälsosam mat. Gurkmeja tillhör polyfeonoler som är antioxidanter som är bra för huden då det är inflammationshämmande och utjämnande på huden. Gurkmeja är en bra ingrediens i hudvårdsprodukter om du har tilltäppta porer och akne. Se upp med den gula färgen bara, lägger du en ansiktsmask med gurkmeja i kan det vara bra att göra det på kvällen då huden kan få en gulaktig ton. Detta försvinner.

Slutord

Hoppas att du tyckte denna läsning var intressant och kanske kan inspirera dig till att göra en egen ansiktsmask med någon av dessa superingredienser!