Tips för en mer minimalistisk hudvård 2021

Foto av författare

Therese Axelsson

Uppdaterat:

BloggHudvårdstips

Äntligen är det nya efterlängtade året 2021 här! Visst kan vi nog alla enas om att det är skönt att lämna 2020 bakom sig? Även om pandemin så klart inte är över på långa vägar är det förstås oerhört positivt med vaccinet som kommer göra 2021 till ett bättre och mer hoppfullt år.  2020 har för de allra flesta varit ett år med mycket tid hemma och kanske har behovet av bra rutiner aldrig någonsin känts så stort och viktigt. På samma sätt som det är bra med samma dagliga rutiner för sömn och mat är det ju såklart detsamma när det gäller att ta hand om huden, kroppens största organ. Inte bara för utseendets skull, utan främst för en känsla av välmående och att ta hand om sig själv. De senaste åren har koreansk hudvård, k-beauty, varit en av de mest dominerande trenderna inom skönhet och hudvård. En hudvårdsritual med många steg och otroligt många produkter. Du kan läsa mer om det här. Det har varit många produkter efter varandra, såsom rengöring, serum, oljor, syror och lager på lager av olika produkter som kräver mycket av användaren och där det även är lätt att göra fel. För en person med känslig hy kan det vara rentav farligt att laborera för mycket med till exempel syror. Jag tror definitivt att k-beauty är här för att stanna men jag tror också att det kommer att komma en motreaktion mot den långa ritualen och att en mer minimalistisk trend är att vänta under 2021. Bra och få produkter som gör sitt, som är enkla och effektiva samt lätta att förstå. Detta är även mer och hållbart för miljön och ekonomiskt gynnsamt för dig.

minimalistisk hudvård 2021
Minimalistisk hudvård 2021


Färre produkter

Många är vi nog som tröttnat på att ha upp emot tio olika produkter såväl morgon som kväll. En bra rengöring, ett noga utvalt serum och en vårdande ansiktskräm räcker gott och väl. Lägg till toner och ansiktsmask någon gång i veckan om du tycker det känns lite futtigt och gärna vill ha något mer. Huvudsaken är att produkterna du valt är noggrant utvalda just för din hud. En bra investering för framtiden är att gå till en hudsalong och få hjälp med att analysera just din hudtyp och vilka produkter som passar dig. Be att få prova ut produkterna och var vaksam på om din hy reagerar på något sätt. Ett annat sätt är att be om prover i varuhus och butiker och prova hemma i lugn och ro. På så sätt slipper du lägga pengar i onödan på produkter som kanske inte passar dig eller till och med kan ge allergiska reaktioner på din hud. När du väl hittat rätt, passa på att handla produkterna när det är speciella erbjudanden. Håll gärna utkik här på sidan där vi ofta tipsar om olika rabattkoder!

Rensa!

Börja med att rensa ut de produkter du inte använder. Det är enormt befriande att endast ha de flaskor och burkar som du faktiskt använder och inte ha för mycket grejer stående i badrumsskåpen. Kanske kan du ge bort till någon kompis eller släkting som har bättre användning för grejerna. Numera finns även grupper på facebook där du kan sälja öppnade varor som inte funkat just för dig men som någon annan gärna betalar en liten slant för. Bra för både plånbok och miljö. 

Effektivare ritual

Med färre produkter – it goes without saying – kommer givetvis en mer tidsbesparande hudvårdsritual. Det är inte jättekul att hålla på och kladda och dutta med olika krämer när det börjar överstiga 10 minuter och du kan helt ärligt lägga den tiden på roligare saker. Risken med en för lång ritual är att den inte blir av alls. Max fem minuter morgon och kväll är fullt tillräckligt och du får tid att göra annat, sova längre, kolla på tv, umgås med din familj, jobba eller vad som helst. 

Lär dig vad ingredienserna gör

Med färre produkter är det enklare att förstå vad ingredienserna faktiskt gör. För många produkter tenderar att förbrylla dig, kanske du till om med har produkter som du inte har en susning om vad de faktiskt är till för? Börja om från början och rensa ut de produkter som du faktiskt inte använder. Läs på ingredienslistan och ta reda på vad de faktiskt gör. 

Huskurer och hemmaspa

2021 kommer fortfarande vara ett år då vi är hemma mycket. Ha hemmaspa! Sätt på en lugnande playlist med spamusik, skär upp god frukt och grönsaker och gör te och citronvatten med mynta och turas om att ge kompisen, sambon eller din mamma massage och testa olika ansiktsmasker som ni gör själv, för tips se här. Detta kanske även kan vara en aktivitet hemma med barnen?

Sammanfattningsvis tror jag att vi kommer fortsätta vara lika intresserade av hudvård under 2021 men att vi kommer att dra ned på antalet produkter, vara mer effektiva morgon och kväll med våra hudvårdsrutiner, vara mer pålästa och därmed bli bättre på att förstå vad produkterna faktiskt hjälper till med.

Bonustips! Använd tvättlappar i tyg och tvätta istället för att använda bomullsrondeller och liknande. 

https://www.apotekhjartat.se/produkt/summerville-organic-tvattlappar-eko-10-pack/?code=1027973&gclid=Cj0KCQiA3NX_BRDQARIsALA3fIKtEu6zY_Te7EI6uzqVmYUsWUUwCdbB21hhXE2vCaKJqqldmQw_xdAaAhvhEALw_wcB