Moisture sandwich: Räddningen för din torra och känsliga hud

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

Hudvårdstips

Plumpad hud, snygg lyster och rejäl fukt – allt över en natt. Kan låta för bra för att vara sant i alla torrisars öron. Men det är vad som utlovas när man pratar om en så kallad moisture sandwich. Tanken är att du ska låsa in dina hudvårdsprodukter och inte låta viktig fukt gå förlorad under natten. 

Under perioder när klimatet är extra kallt, skiftar eller luften extra torr behöver du plocka in produkter i din rutin som ger huden en välbehövlig fuktboost. Genom att först applicera lättare texturer på ren, fuktig hud och sedan lägga de tjockare på varandra, ”fångas” vattnet in i hudens djupare lager under längre tid. Resultatet blir en mer återfuktad, strålande och frisk hud.

Vad menas med känslig hud?

Men först, vad är känslig hud egentligen? En känslig hy tenderar att kännetecknas som röd, torr, fjällig och irriterad. Och på grund av detta är det mycket svårare att tolerera hudvårdsprodukter eftersom många kan orsaka en brännande och stickande känsla, samt utslag. Det är också nästan alltid förknippat med dem som ofta drabbas av eksem, torr hud, allergier och astma. Vissa människor är bara genetiskt benägna att ha känslig hud. I vår strävan efter en yngre och friskare hud tenderar vi att överexfoliera och överrengöra samt överanvända anti-agingprodukter, vilket kan leda till att huden blir ännu känsligare, rödare, irriterad och aknebenägen

Du kan enkelt applicera din fuktmacka med några enkla steg

  1. Börja med att tvätta ansiktet med en mild rengöringslotion. Håll dig borta från glykoliska eller andra syrabaserade rengöringsmedel som kan bidra till torrhet.
  2. Efter att ha tvättat ansiktet applicerar du ett lager fuktgivande kräm, helst något som innehåller en eller flera av följande ingredienser: glycerin, dimethicone, petrolatum, ceramider och hyaluronsyra. Se till att du applicerar din fuktighetskräm på hud som har fuktats med en fuktspray eller kranvatten. Alternativt kan du använda 1-2 droppar av din fuktgivande lotion eller ansiktsvatten.
  3. Därefter lägger du på en ärtstor mängd retinoid (annan aktiv ingrediens) eller serum på hela ansiktet. Om du har särskilt känslig hud kan du börja med en receptfri retinoid. 
  4. Slutligen, applicera ytterligare ett lager fuktgivande kräm omedelbart efter att du applicerat din retinol. Även om du inte använder den här specifika tekniken bör du avsluta din nattrutin med en fuktkräm ändå, särskilt under vintermånaderna. 

Vem passar detta för?

Viktigt att tänka på är att inte använda sig av slugging varje kväll. Vaselinet gör nämligen att huden inte kan ”andas” vilket kan leda till tilltäpptheter och på sikt också skapa milier om du använder det för ofta. Människor med akne bör vara försiktiga med tunga krämer eftersom de kan förvärra utbrott. Om du däremot har torr hud kan vaselin bli din nya nattmask. Även om denna Moisture Sandwich-metod inte tar särskilt lång tid, så innebär den 1-2 extra steg i din hudvårdsrutin. För vissa är detta för lång tid. Men kom ihåg att få bra ting kommer utan hårt arbete, och det gäller även för hudvård!