Allt du behöver vet om DIY hudvård

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

DIY Hudvård
5 JA och 5 NEJ för ansiktsvård

I tider av pandemi, krig och inflation, har intresset för alternativ och praktisk hudvård ökat enormt. Vi är bortskämda med effektiv hudvård och visst är en del ingredienser i din köpta hudvård ovärderlig, men man kan faktiskt komma långt, och få fina resultat, också med hemmagjorda huskurer för huden. 

Ansiktsmasker med havregryn är särskilt populära, men även varor i skafferiet som honung och yoghurt och ingredienser som träkol och aloe vera har väckt intresse. Vi har samlat några av det mest effektiva tipsen för hemlagade hudvårdsrecept.

Läppbalsamet

Ingredienser

1 tesked bivax

1 matsked kokosolja

1 tesked avokadoolja

1 uppbruten kapsel E-vitamin

Gör såhär

Bivaxet kan man enkelt smälta i ett vattenbad på svag värme. Du ska sedan försiktigt röra ned kokos och avocado-oljan. Ta bort smeten från värmen och låt den stå i 5 till 10 minuter, utan att den stelnar. Häll sedan över röran till en lufttät burk eller liknande, placerad på en rent och torr plats i minst 2 timmar innan den försluts med och kan börja användas.  

Rengöraren

Ingredienser 

1 matsked mandelolja

2 teskedar malda mandlar

2 teskedar äppelcidervinäger

1 teskedar vatten

Gör såhär

Blanda alla ingredienser i en liten skål och blanda ihop till en pasta. Lägg en varm, fuktig ansiktsduk på ansiktet i 20-30 sekunder för att öppna porerna och klappa sedan torrt med en handduk innan du masserar på pastan. Använd formulan direkt efter att du gjort den, förvara sedan resten i en lufttät behållare i kylskåpet och använd inom 3 dagar.

Ansiktsbehandlingen med isat grönt te

Is kan minska inflammation och akne. Det är också bra mot svullnader i ansiktet och ögonen och för att dra ihop porerna. Grönt te är även en naturlig antioxidant och som dessutom är antiinflammatoriskt. 

Ingredienser

1 matsked löst grönt te 

1 matsked e-vitamingel 

Önskad mängd rent rosenvatten 

Gör såhär

Brygg teet och låt det sedan svalna. Kombinera ingredienserna i en isbricka och frys in. Gnid in iskuberna i ansiktet i cirkulära rörelser (glöm inte bort under ögonen). Låt huden sedan lufttorka. Du kan också knacka försiktigt på ansiktet när det torkar för att få syre till huden.

Var försiktig

Det finns även en del ämnen och produkter som man ska vara extra försiktig med att använda på huden. Vissa ingredienser kan äventyra hudens naturliga, skyddande barriär och vara direkt skadligt. Detta kan resultera i rodnad, klåda, fjällning och potentiellt öm hud.

Generellt är det en bra idé att undvika sura frukter som citroner, lime och apelsiner. Även kanel och jordgubbar innehåller ämnen som kan bränna huden om den appliceras i ett för koncentrerat format. En bra tumregel är att alltid testa produkten på handleden tjugofyra timmar innan applicering av ett nytt ämne.