Allt du behöver veta om fermenterad hudvård

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

Blogg

Fermentering är inget nytt begrepp då metoden har använts i tusentals år och är vanligt förekommande i matlagning – vin, kimchi och yogurt är alla exempel på fermenterade produkter som konsumeras flitigt av de flesta- men du kanske inte vet like mycket om fermenterad hudvård. Vi pratar om en hudvårdstrend vars popularitet har tagit den från Sydkorea och K-Beauty, hela vägen till Skandinaviska hudvårdnördars badrumskåp. Fermenterad hudvård är egentligen inget nytt i sig. Faktum är att du förmodligen har använt fermenterade hudvårdsprodukter i flera år utan att ens inse det. Populära ingredienser som mjölksyra, hyaluronsyra, aminosyror och peptider är alla tekniskt sett fermenterade.

Vad är fermentering?

Fermentation är en kontrollerad jäsningsprocess som sker i en syrefattig miljö med ett lågt ph-värde. Det blir en naturlig konserveringsmetod vars sura miljö frigör goda bakterier och ämnen som peptider, antioxidanter, aminosyror, vilka vi känner igen och använder med råge inom hudvårdsvärlden.

Fermentering har sitt ursprung i Korea men fermentering var historiskt sett mer begränsad till mat, med kimchi (fermenterad kål) och doenjang (fermenterad soja) som de två mest populära traditionella livsmedlen. Användningen av fermenterade ingredienser i hudvård verkar dock gå tillbaka ända till Kleopatra i Egypten. Det finns en legend om att Kleopatra badade i sur (fermenterad) mjölk, och vi vet nu att surmjölk innehåller mjölksyra, en naturligt förekommande AHA för exfoliering av huden. 

Fördelar med fermenterad hudvård


De innehåller fler fettsyror som motverkar åldrande såsom omega-3 och omega-6. 

Vid fermentering sönderdelas ämnet till mindre molekyler vilket gör att produkten absorberas lättare av huden. 

Balanserar hudens pH-värde tack vare de nyttiga ämnena som bildas under jäsningsprocessen.  

Stärker hudens naturliga försvar med sitt rika innehåll på antioxidanter.

Verkar utjämnande och lystergivande på huden.

Vem har störst nytta av att använda fermenterad hudvård?

Fermenterade produkter i allmänhet är bra för huden och att de flesta människor och hudtyper kommer att ha nytta av dem, men det finns några hudtillstånd som skulle behöva dom lite extra. 

Personer med känslig hud, akne, rosacea och hyperpigmentering kan särskilt dra nytta av fermenterade ingredienser. Med det sagt måste du välja rätt produkter för dina unika behov. Om du till exempel har extremt känslig hud eller vissa hudtillstånd kanske du vill välja en probiotisk produkt som balanserar mikroorganismerna istället för en kemisk exfoliant med AHA-ämnen.

Probiotika stödjer hudbarriären och minskar rodnad, så denna ingrediens skulle vara bra för personer med känslig hud. Vissa av de syror som produceras genom fermentering, såsom mjölksyra och äppelsyra, är användbara för dem som är i behov av mild exfoliering eller pigmentkorrigering. Och om du fortfarande känner dig osäker på vad just din hud behöver är det alltid bra att rådfråga din hudläkare för vägledning.