Om kollagen i ansiktshudvård

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

Blogg
Om kollagen i ansiktshudvård

Många av oss känner till att i vår hud finns kollagen. Men varför är det så viktig med den? Faktumet är att drygt 70% av kollagen finns i vår hud – det är ett viktigt fiberprotein som gör vår hud elastisk, fast och återfuktad. Tillsammans med elastin gör den att vår hud ser ung och frisk ut. Tack vare sina magiska egenskaper hittar vi kollagen i alltmer ansikts- och kroppsvårdsprodukter. I denna artikel presenterar vi kollagenpulver och delar med oss av vårt recept på en kollagenmask du kan göra hemma.

Om kollagen i ansiktshudvård
Om kollagen i ansiktshudvård

Kollagen stärker hud

Våra kroppar producerar kollagen men mängden av det minskar medan vi åldrar. Det händer också att organismens förmåga att regenereras saktar ner och allt detta påverkar huden i ansiktet. Våra ansikten utsätts för olika påverkan vardagligt och frånvaron av kollagen leder till att dess elasticitet reduceras. Huden blir då torr och små rynkor runt ögonen och läpparna uppstår. Senare under livet uppstår djupare rynkor på pannan och halsen och även kinderna kan bli utan volym.

Våra ansikten utsätts för olika påverkan vardagligt och frånvaron av kollagen leder till att dess elasticitet reduceras.

Naturliga processer kan inte stoppas oavsett vilka produkter man använder. Inga av dem kan återställa vår ungdom. Men kollagen dock kan stärka vår hud och göra att den blir mer elastisk och fräsch. Genom att applicera kollagen externt kompenserar man för de mindre mängderna naturliga kollagenet samt bibehåller en fräsch look.

Fördelar med kollagen

Det finns mer än 20 olika typer av kollagen så nu ställs det frågan vilket man ska välja. Vilket än du väljer är resultatet samma – vävnader i din hud stärks. Det går att hitta kollagenpulver som tas direkt i kroppen under måltiderna och det är mycket effektivt. Det stärker dina muskler, din bindvävnad och naturligtvis ditt största organ, hud. Detta kollagen är alltså ett kosttillskott och ska användas enligt instruktionerna.

Kollagen stärker dina muskler, din bindvävnad och naturligtvis ditt största organ, hud.

Man rekommenderar att du först gör en undersökning hos din läkare innan du börjar använda kollagenpulver så att du får passande dos. Även om det säljs och köps precis som andra proteiner ska man ta det försiktigt och i samråd med sin läkare.

Genom att använda kollagenpulver varje dag kan du göra din ansiktshud se vital och fräsch ut men det blir svårt att mäta hur mycket har just kollagen bidragit till det. Varje dag rengör vi vårt ansikte och applicerar kräm vilket också gör vår hud mjuk och skön.

Kollagenmask

Du kan prova göra den här kollagenmasken:

  • En matsked kollagenpulver
  • En matsked honung
  • Ett par matskedar olivolja eller kokosolja
  • En matsked ljummet vatten för att lösa upp kollagen

Alla ingredienser ska blandas och sedan låtas verka i 15 minuter. Sedan ska man skölja ansiktet med ljummet vatten och applicera fuktighetskräm. Kollagen hjälper till att fräscha upp ansiktet och hålla det återfuktat.

Man kan också blanda kollagen med ansiktsoljor som man vanligen använder, eller kanske prova en mask med yoghurt och kollagen. Det går redan att hitta kollagenmasker på marknaden, som en del av anti-aging produkter. Tänk dock på att bra kost också spelar en stor roll i ansiktsvård.

Lämna en kommentar