Retinol är säkert – när det används på rätt sätt. Så här börjar du

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

BloggHudvårdstips

Retinol är ofta utropat som en mirakelingrediens inom hudvård. Du hittar retinol som en stjärningrediens i många anti-aging-serum och krämer. Men vid sidan av de goda berättelserna finns det en hel del negativa upplevelser. Vissa människor säger att retinol förstörde deras hud, vilket för många har lett till en tveksamhet inför att använda ingrediensen. Retinol verkar för att stimulera kollagenproduktionen och påskynda hudens omsättning, vilket jämnar ut fina linjer och rynkor och bleker aknefläckar, missfärgningar och blemmor i processen. Men har retinol verkligen förmågan att skada din hy? Eller är det den enda sak som kan förändra din hudvårdsrutin till det bättre?

Vad är retinol?

Retinol är en form av A-vitamin som är lämplig för huden. Det tillhör en grupp A-vitaminderivat som kallas retinoider. Vissa retinoider, inklusive retinol med låg styrka, kan köpas receptfritt utan läkares recept. Andra, som tretinoin, är mer kraftfulla och kan endast förskrivas av en läkare.

Finns det några biverkningar att vara uppmärksam på?

Starka retinoidmediciner som Retin-A och Accutane är kända för att ha en lång lista med potentiella biverkningar. De med känslig eller lättirriterad hud bör närma sig retinolanvändning med försiktighet. De flesta dermatologer rekommenderar att du börjar med produkter som innehåller en låg koncentration (0,25 % eller 0,3 %) av ingrediensen först och ser hur din hud reagerar innan du går över till högre koncentrationer.

Retinolanvändare som använder retinol för första gången har rapporterat irritation, inklusive rodnad, torrhet och fjällande hy. Om du använder en för hög styrka eller applicerar retinol oftare än du bör kan du uppleva ytterligare irritation. Vissa personer har även märkt akneutbrott efter att ha använt retinol, även om detta är en sällsynt biverkning.

Hur du använder retinol på bästa sätt

  1. Tvätta ansiktet och applicera ögonkräm. En ögonkräm hjälper till att skydda den känsliga huden runt ögonen.
  2. Vänta några minuter tills huden är helt torr. Detta är viktigt, för om din hud överhuvudtaget är fuktig kommer retinolen att kunna absorberas djupare i huden och kan orsaka irritation. Vi vill applicera fuktighetskrämer och serum på lätt fuktig hud, men aldrig retinol.
  3. Ta en ärtstor mängd av din retinol och börja vid hakan och applicera med fingertopparna i uppåt- och utåtriktade rörelser.
  4. Avsluta med din fuktighetskräm.
  5. Kom ihåg att applicera solskydd morgonen efter, eftersom retinol gör huden känsligare för solen.

När kan du förvänta dig resultat?

Kom ihåg: Retinol är ingen snabb lösning. Medan receptbelagda retinoider kan ge effekt på några veckor kan det ta upp till sex månader för receptfria retinoler att ge samma resultat. Du kan märka en skillnad i tillstånd som akne efter 12 veckor, men solskador och ålderstecken kan ta mycket, mycket längre tid att förbättra.