Upplever du rödhet i huden? Här är vad som kan orsaka det

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

Blogg

Rödhet uppstår då de ytliga blodkärlen vidgas så att mer blod strömmar in under hudytan. Detta kan uppstå när du känner dig stressad, vid fysisk aktivitet eller som ett resultat av vissa sjukdomar som har den som symptom. Oavsett om det kommer och går eller om din hud verkar rodnad dygnet runt är hudrodnad ett av de vanligaste hudproblemen vi har.

Det finns ingen enskild uppenbar orsak till rodnad, och heller därför ingen enkel lösning för den. I stället måste du luska efter ledtrådar i sammanhanget. Känslig hud har mer ytliga och vidgade blodkärl och kan reagera lättare. Reaktiv hud är inte konstant rödlätt eller irriterad, som känslig hud är, utan blossar upp och blir lätt röd vid olika typer av påfrestningar, till exempel kraftiga produkter eller beröring.

De goda nyheterna är: När du väl har tagit reda på vad som ligger bakom blir din specifika rodnad mycket lättare att behandla.

Torrhet eller irritation

Torrhet i sig kan ha en lång rad av olika orsaker. Ett flertal faktorer kan försämra hudens fuktbarriär, inklusive ett underliggande medicinskt tillstånd som eksem, exponering för ämnen som orsakar irritation eller allergi, eller hudvårdsrutiner som tar bort för mycket fukt från huden. Man kan känna igen denna irritation som röda eller fjällande fläckar utan klart definierade gränser.

Kroniska hudtillstånd

Rodnad hud kan även bero på en diagnostiserbar hudåkomma som man inte visste att man hade. Det finns flera olika slags hudåkommor, bland andra rosacea, psoriasis och eksem. Åkommor som dessa orsakas av en rad faktorer som kan bero på genetik, miljö och inflammation. Allt från kryddig mat till känslomässig stress kan orsaka ett utbrott. Symptomen är ofta ökad rodnad, knottror och svullnad och behandlingarna handlar om att minimera inflammation.

Invänjning av hudvård

Övergången till en ny hudvårdsrutin kan vara stressande för huden och bör ske långsamt. Börja med att använda din nya produkt en gång i veckan och öka sedan gradvis frekvensen. Vi vill alla ha omedelbara resultat, men att applicera direkta syror varje dag från början kommer att göra mer skada än nytta.

I genomsnitt tar det ca 2-8 veckor för huden att vänja sig vid nya hudvårdsprodukter och först därefter kan du se resultat. Initialt kan man uppleva en försämring av huden i form av torrhet, rodnad eller finnar. Detta är en del av den så kallade utrensningsprocessen, och är helt normalt. Dock skall du självklart aldrig uppleva bestående obehag på huden – gör du det bör du avbryta din behandling genast.

Hjälpsamma ingredienser

Det finns många fantastiska ingredienser och produkter som kan hjälpa till att lugna reaktiv hud. Gurka och eukalyptus är till exempel svalkande och lugnar rodnad effektivt. Bisabolol är en annan ingrediens som är bra att hålla utkik efter. Även lakritsextrakt har lugnande egenskaper samt ceramider, som bland annat hjälper till att bygga upp hudbarriären och kan vara bra vid överkänslighet. En försvagad hudbarriär kan leda till irritation och rodnad och därför kan barriärstärkande ingredienser underlätta.

Lämna en kommentar