Svullna ögonlock eller påsar under ögonen? Här är svaren!

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

Hudvårdstips

Att vakna upp med svullna ögonlock eller mörka ringar under ögonen är inte ovanligt och något som de flesta människor har upplevt. Höstblek hud, för mycket skärmtid och oregelbunden sömn gör inte situationen bättre, men vissa kan känna att även fast dom gör allting rätt så vill inte åkomman ge med sig. Detta kan vara ett varningstecken på en rad olika saker, och kanske något som behöver undersökas närmre.

Ögonen är områden med mycket specialiserad hud som är sårbar för flera olika system och mottaglig för olika förändringar som påverkar deras utseende. Påsar under ögonen är vanligtvis ett kosmetiskt problem och kräver ingen medicinsk behandling. Huskurer och livsstilsförändringar kan hjälpa till att minska svullnader men det finns också vissa ämnen i hudvården som kan hjälpa till. Om du känner att du har prövat allt och är orolig för dina svullnader under ögonen finns det även medicinska och kirurgiska behandlingar. Så vad är det bästa sättet att avpuffa och bli av med påsar under ögonen en gång för alla? 

Vad kan du göra själv?

Man skulle kunna tro att tillräckligt med vila och en hälsosam kost skulle få svullnader under ögonen att försvinna, men tyvärr är det inte alltid så enkelt. Förändringar under ögonen är oundvikliga när vi åldras och det krävs ofta att man identifierar orsaken till dina svullnader under ögonen innan man bestämmer hur man ska behandla dem.

Lymfmassage

När du har svullnad och påsar under ögonen måste du använda dränerande produkter för att få igång cirkulationen och bli av med vätskeansamlingar. Man kan utföra en speciell dränerande massage för att transporterar bort överflödigt vatten och upplösta ämnen från vävnadsvätska till blodet. För bästa resultat ska du rulla i en lateral rörelse, bort från ansiktets mitt, emot lymfkörtlarna, som ligger längs käklinjen och framför öronen

Drick mer vatten

Kroppen behåller mer vatten där den kan (i ansiktet) som ett svar på uttorkning. Så först och främst bör du vidta åtgärder för att minska dessa effekter. Att se till sin kost och dricka mycket vatten under dagen är de bästa sätten att bekämpa orsakerna till svullnader. Ät till exempel mindre salt, särskilt strax före sänggåendet, då detta annars kan leda till ökad vattenansamling.

Tänk på dina produkters ingredienser

Koffein är en produkt som bland annat har en stimulerande effekt på dina svullna ögon. Vissa peptider, antioxidanter från citrusfrukter och jästextrakt främjar hudens egen mikrocirkulation och stärker huden för att minimera uppkomsten av svullnader och påsar under ögonen. Även vanligt vatten kan hjälpa. Tvätta ansiktet med kallt vatten, dra en isbit över ansiktet eller applicera en kall kompress för att omedelbart dra ihop blodkärlen och minska svullnaden. 

Hur man täcker mörka ringar

Om du ännu inte har börjat med färgkorrigering kan du se det här som ett tecken – tekniken är förvisso en tillfällig lösning, men har förmågan att förvandla mörka trötta ögon till en pigg och klar blick. Färgkorrigering är en metod där man använder komplementära färger för att bekämpa missfärgningar, till exempel rodnad, blåmärken, matthet, mörka fläckar och mörka ringar. För lila eller blå mörka ringar, leta efter gula och rosa färgkorrigerare. För bruna mörka ringar, prova orange. Var inte rädd för att leka med olika nyanser för att ta reda på vilken nyans som motverkar dina mörka ringar bäst.