Ultimata höstrutinen för din hud

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

BloggHudvårdsrutinerHudvårdstips

Nu är den här, hösten. Krispig luft, vackra färger och ett perfekt tillfälle för nystart. Det är också nu vi på riktigt kan börja förbereda huden för de kalla månader som vi har framför oss. Kanske har sommaren dessutom lämnat sina spår och vi måste börja med att reparera den uttorkade hudbarriären, ljusa upp pigmentförändringar och komma in i ordentliga rutiner igen. 

Men det fina med den här tiden på året är att innan vi dyker huvudstupa ner i de tunga fuktkrämer och serum som vintern kräver, har vi fortfarande några milda dagar kvar för att få ordning på saker och ting. Ja, vi talar om att reparera och starta om, men också om att förbereda oss för de svalare dagarna genom att byta ut några viktiga produkter. Det är en enkel övergång, och vi är här för att ta bort eventuella frågetecken

Boosta huden med vitamin-C!

Innan vi börjar med vår höstkur måste vi utvärdera sommarens spår på vår hud. C-vitamin hjälper till att reparera sommarens hudskador, som mörka fläckar och ojämn hudton. Att lägga till en C-vitaminrik formula hjälper även till att behandla fina linjer och rynkor samt utseendet på solstressad hud och skyddar huden mot miljöskador orsakade av fria radikaler.

Boka en ansiktsbehandling

Detta är viktigt av flera anledningar. Vår hud genomgår en cykel av avlagring och förnyelse som sker var 28:e dag, men att den förvärras av säsongsförändringar. Förutom att ge din hy en djuprengöring och en omfattande nystart kan en expert också ge dig en personlig insikt om hur du ska hantera specifika problem när temperaturen sjunker.

Börja exfoliera

Ut med det gamla och in med det nya, som man brukar säga. I det här fallet är det ”gamla” månader av svett, olja och solskyddsfaktor. Om du redan exfolierar regelbundet är du förmodligen redan frälst av resultatet, men om inte är det nu helt rätt tidpunkt att börja skrubba dig själv varje vecka (skonsamt är dock ledordet)

Öka din återfuktning

Detta betyder inte att du ska ta in tungviktarna än. Du vill inte göra för mycket för tidigt – vad ska du annars använda i Januari när det är polarkyla och snöstormens snöstorm i prognosen? Din hud behöver definitivt lite mer fukt nu när temperaturen sjunker igen, men håll dig till något relativt lättviktigt – som ett serum snarare än en tung kräm – för tillfället.

Lägg till en ögonkräm

Den känsliga huden runt ögonen är den första som känner av årstidsväxlingarna, vilket kan visa sig i form av svullnader och fina linjer. En lätt ögonkräm eller gel innan du går och lägger dig bör göra susen.