Så undviker du en oljig och blank hy i sommarvärmen

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

Blogg

Med högre temperaturer och ökad luftfuktighet, i kombination med härliga (men även uttorkande) stunder av sol och bad, hamnar talgproduktionen ofta i obalans. En hy med glow och lyster är nog något som många av oss strävar efter och lägger ner tid på att åstadkomma. Detta är dock inte att förväxlas med en obalanserad, blank och glansig hud, som kan vara både besvärande och osmickrande. Tyvärr är det inte alltid lätt att veta hur man ska åtgärda problemet.

Den goda nyheten är att oljan som orsakar glans inte är något dåligt. Faktum är att det är en helt hälsosam del av din huds barriär och tillkommer för att skydda huden. Men ibland kan miljön, de produkter du använder och till och med dina hormoner rubba din huds naturliga balans.

Vad du INTE ska göra

Glansig hud kan vara en pina. I dina försök att lindra problemet kanske du tänker -”Jag tvättar bara ansiktet igen!” utan att förstå att du då kanske förvärrar en redan irriterad hud. Ibland kan starka ansiktsrengöringsprodukter få huden att torka ut, vilket leder till att den börjar att överproducera olja för att kompensera för detta. Det är ett hett recept för ett glänsande ansikte, så välj istället något enkelt och skonsamt.

Det är viktigt att undvika produkter med alkohol eftersom de tenderar att torka ut huden, vilket kan orsaka en paradoxalt ökad mängd oljesekretion. Även att överexfoliera kan förändra hudens naturliga barriärfunktion och ha en liknande negativ reaktion. Undvik också produkter vars formula är tjock och flottig, som kakaosmör, sheasmör och vaselin. Även en hög konsumtion av alkohol och kryddig mat kan ha en påverkan och potentiellt förvärra glansig hud eftersom de vidgar dina blodkärl och därför får dig att svettas.

Vad du SKA göra

Det är alltid viktigt att återfukta. När vår hud saknar fukt kan den kännas stram och kliande men se oljig ut. Välj en lätt dagkräm som är snäll mot huden. Det finns oljefria produkter som kan vara att föredra och som en allmän regel gäller att om du har fet hud är det bäst att använda geler och krämer. Produkter med ceramider kan även hjälpa till att återställa fukten i huden och kan vara bra mot en torr men blank hud. 
Det kan vara en god idé att investera i en bra lermask då lera är en populär ingrediens eftersom den absorberar talg och har antibakteriella, svampdödande och antiinflammatoriska egenskaper. Det finns även diverse produkter på marknaden som reducerar stora porer, absorberar talg och mattar ner blanka ytor. Det finns allt från mattifierande primers och foundations till serum och absorberande papper.