Går det att ha en ansiktsmask för länge?

Foto av författare

Therese Axelsson

Uppdaterat:

Blogg

När du köper en ansiktsmask så bör det stå i bruksanvisningen hur länge den ska sitta i. Men ibland så kan det fattas information. Då bör du inte använda masken under mer än 20 minuters tid. Det är också tillräckligt för en bra hemmagjord ansiktsmask som du använder för att återfukta huden.

ansiktsmask för länge
Går det att ha ansiktsmask för länge?

Men vad händer om du har ansiktsmasken för länge?

Oroa dig inte om du somnade med din ansiktsmask på. Även om det var en mask med aktiva ingredienser så har det med största sannolikhet inte hänt något farligt. Det som kan hända är:

  • Masken har torkat och är svårare att få av
  • Effekten blir inte den samma då du drar av ansiktsmasken
  • Din hud har blivit irriterad av en stel och torkad mask
  • Du fick rester av masken på kläder då du vände dig i sömnen

Varje ansiktsmask har en viss funktion. När det gäller professionella ansiktsmasker med syror så finns det alltid instruktioner för hur länge de ska sitta. De ämnen som ingår kommer att kräva viss tid för att verka. Men det betyder inte att de ger ännu mer effekt bara för att du låter masken sitta i längre.

Flitig användning inte alltid att rekommendera

När du märker att en viss ansiktsmask verkligen ger goda resultat så kan du lockas att använda den ännu mer. Men det finns gränser för hur ofta och hur länge man bör använda ansiktsbehandlingar. Mer av det goda är inte samma sak som bättre resultat.

Det är faktiskt så att intensivt användande av en mask eller kräm kan ge motsatt effekt. Om behandlingen är för intensiv och upprepas för ofta så kan du få torr hy. Detta trots att ansiktsmasken ska vara återfuktande.

Innan du börjar en behandling med en mask för ansiktet så ska du vara noga med följande:

Läs instruktionerna

Läs produktbladet som kommer med masken. Om den har aktiva ingredienser så kanske du vill börja med ett allergitest. Följ instruktionerna och förbered med det som du kommer att behöva för att göra på rätt sätt.

Håll ett öga på tiden

Se på klockan när du börjar så att du vet på ett ungefär när masken ska tas av. Om du har svårt att komma ihåg så kan du ställa in ett alarm på din smartphone.

Gå inte och lägg dig!

Det kan vara mysigt att slumra en stund med masken på. Men gå inte och lägg dig för natten om det inte är en natt-mask. Då kanske du hamnar i djupsömn för att vakna flera timmar senare med en knastertorr mask i ansiktet.

Peeling eller peel off?

Det kan vara lätt att blanda ihop de här två typerna av ansiktsmasker. Peeling är masken som har små korn som kommer att ha en rivande effekt. Den brukar lämnas på i minst 20 minuter. Peel off betyder att du låter masken torka för att sedan dra av den. Då kan smuts komma med. En peel off mask brukar inte ta mer än 10 minuter att torka.