5 vanliga myter om hudvård

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

Blogg

Hudvård är ett intresse som många delar och för den som vill finns det oändligt av information att ta del av. Instagram och Tiktok är plattformar som många av oss använder sig av för att bli inspirerade och få tips och tricks för att hitta den ultimata hudvårdsrutinen för sin hudtyp. Tipsen varierar i trovärdighet, och vissa råd ska man faktiskt undvika helt och hållet. Det kan därför vara bra att hålla koll på några vanliga hudvårdsmyter som man inte ska låta sig luras av. 

Myt 1: Du behöver inte återfukta fet hy 

Oavsett vilken hudtyp du har – fet och aknebenägen eller torr och uttorkad – måste du använda någon form av fuktkräm för att hålla din hud balanserad och berikad. Skillnaderna ligger i vilken typ och mängd fuktighetskräm din hud behöver. En fuktkräm viktig för att ge din hud näring samt återfukta huden.

Myt 2: Alkoholbaserade hudvårdsprodukter är bra för att bekämpa akne

Alkohol är en vanlig ingrediens i många hudvårdsprodukter på grund av dess snabbtorkande förmåga. När rätt typ av alkohol kombineras med rätt ingredienser och i rätt koncentration anses den vara säker och effektiv på huden. Men produkter med hög koncentration av alkohol kan bryta ner din huds barriär och de naturliga oljor som din hud behöver och har. Använd istället akneprodukter som innehåller glykolsyra eller bensoylperoxid.

Myt 3: Att tvätta ansiktet med varmt vatten öppnar upp porerna för en bättre rengöring

Du behöver inte chocka ditt ansikte med iskallt eller skållhett vatten, men en ljummen – lite varmare än rumstempererat vatten – är idealisk. Även om en ångande, varm dusch eller sköljning kan kännas avslappnade, kan det skada din hud genom att ta bort dess naturligt skyddande oljor och torka ut den. Vill du ha ett bra tips för att veta om vattnet du badar eller duschar i är för varmt? Om din hud är röd efter sköljning var vattnet du använde för varmt.

Myt 4: Din hy kommer att åldras snabbare om du använder smink regelbundet

Enbart smink kommer inte att få din hud att åldras snabbare. Faktum är att många sminkprodukter ger näring, skyddar eller förbättrar din hud medan du bär dem. Men att tvätta ansiktet innan du lägger dig blir extra viktigt då du annars inte bara lämnar kvar sminket, utan även smutsen, oljan och de gifter som din hud har samlat på sig under dagen – vilket är det som verkligen orsakar åldrande hud. Så du fortsätta bära allt smink du vill utan att behöva oroa dig – så länge du tar bort det och rengör ansiktet i slutet av dagen.

Myt 5: Du behöver inte använda retinol förrän vid 50 års ålder

Att använda en retinol kan öka kollagenproduktionen och omsättningen av hudceller, hjälpa till att behandla akne, avlägsna porer, minimera fina linjer och rynkor och jämna ut hudtonen. Det är idealiskt att börja använda retinol i mitten och slutet av 20-årsåldern för att förhindra att skador uppstår. Det är trots allt lättare att förebygga en rynka än att bli av med en! Börja införa retinol långsamt i din rutin ungefär två eller tre gånger i veckan. Efter några veckor kan du börja använda det nästan varje dag.

Lämna en kommentar