ALLT du behöver veta om aktiva ingredienser i hudvård

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

Blogg

Om du är det minsta intresserad av skönhet och hudvård har du förmodligen redan stött på begreppet aktiva ingredienser. (Som exempelvis om hur man lägger till aktiva ingredienser i din rutin, eller vilka aktiva ingredienser som fungerar mot akne, torrhet eller pigmentfläckar) Denna typ av hudvård har onekligen slagit igenom hårt och många letar efter produkter som innehåller just detta. Men vad är egentligen aktiva ingredienser och hur vet vi om vi behöver det?

Enkelt förklarat så är en aktiv ingrediens, den ingrediens i en produkt som är inriktad på den hudproblematik som den är avsedd att behandla. Det är en ingrediens som stöds av vetenskapliga data och som är känd för att åstadkomma en specifik förändring i huden. Detta betyder inte att de andra listade ingredienserna inte har en roll att spela. Dom kallas generellt för inaktiva ingredienser och är viktiga för att leverera den aktiva ingrediensen till huden, därav att det flesta inaktiva ingredienser är vatten eller oljebaserade. 

Låt oss kika på det vanligaste, och mest populära, aktiva ingredienserna:

Hyaluronsyra

Naturligt förekommande sockermolekyl, som vår kropp redan producerar, dock mindre av ju äldre vi blir. Ämnet binder vatten till kollagenet och gör så att fukten fastnar i huden. Detta gör vår hud lystrande och fyllig.

Vitamin-C

Dess antioxidativa egenskaper skyddar huden mot UV-strålar och föroreningar. Genom att påskynda produktionen av kollagen och elastin hjälper den huden att läka sig själv, vilket är anledningen till att den är effektiv för att minska synliga ålderstecken som fina linjer, rynkor och åldersfläckar.

Retinol

Retinol är i huvudsak en förfinad källa till vitamin A. Det som gör Retinol till en massiv hit i hudvårdsbranschen är dess förmåga att utföra en mängd olika funktioner. Alltifrån att öka kollagenet till att hjälpa till med akne, vita och svarta pormaskar. Den bromsar även upp växeln på åldrandeprocessen!

E-Vitamin

E-vitamin är den mest använda aktiva ingrediensen inom skönhetsindustrin och har bevisade antioxidativa effekter, förbättrar återfuktningen, förebygger ålderstecken och stärker hudbarriären. Vitamin E hjälper till att motverka uppkomsten av inflammation och skyddar även huden mot uv-strålar. 

Peptider

Peptider är korta kedjor av aminosyror som fungerar som byggstenar i proteiner som kollagen, elastin och keratin. Dessa proteiner utgör grunden för din hud och är ansvariga för dess struktur, styrka och motståndskraft. Utan peptider är vår hud mindre intakt, vilket kan leda till minskad fasthet, uppkomsten av rynkor, förändrad textur och förlorad spänst.

Glycerin

Glycerin är en klar, luktfri vätska som har samma konsistens som sirap. Den kan komma från animaliska eller vegetabiliska fetter eller till och med från petroleum. I hudvård är glycerin ett fuktgivande medel eftersom det fungerar genom att dra till sig och behålla fukt för att hålla huden fuktig.

Salicylsyra

Salicylsyra används ofta inom kosmetikaindustrin för sina exfolierande och antiseptiska egenskaper. Den rekommenderas av hudläkare vid behandling av akne och vårtor. Den finns i vissa produkter mot mjäll. Den används också som konserveringsmedel för att skydda formlerna mot tillväxt av mikroorganismer.

Baksidan av en hudvårdsprodukt är oftast en labyrint av långa ord, och allt du vill är att den ska fungera. Men det är värt att ha koll på vad huvudingredienserna gör och vad produkten kan åstadkomma för din hud innan du köper, så att du inte slösar bort din möda och dina pengar. Och om du har några frågor på vägen är din hudläkare naturligtvis den bästa resurs du har för att förstå det hela.

Lämna en kommentar