5 JA och 5 NEJ för ansiktsvård

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

BloggHudvårdstips
5 JA och 5 NEJ för ansiktsvård

Vad får man inte glömma när man tar hand om sin hy? Ansiktsvård handlar inte bara om en hälsosam vana utan är också en livsstil.  Du är kanske en av de som brukar ha en badrumshylla full med olika kosmetiska produkter. Du är också noggrann med ansiktsvård och gör ditt bästa men är ändå inte nöjd med effekten. 

Då kan det vara att du gör någonting fel. 

Ansiktsvård handlar inte bara om väldoftande och lyxiga produkter. Det finns något som är ännu viktigare än kosmetika.

5 JA och 5 NEJ för ansiktsvård
5 JA och 5 NEJ för ansiktsvård

Nedan presenterar vi huvudregler för ansiktsvård som påminner vad som man får och inte borde göra i sin dagliga hudvårdsrutin. 

Huvudregeln

JA – Man ska alltid ta bort smink innan man går och lägger sig. Huden behöver andas, både under dagen och natten. Om du inte rengör den så kan den inte andas vilket kan leda till att pormaskar uppstår. Kom ihåg att hygien är det viktigaste.

NEJ – Skippa inte peeling. Peeling är väsentlig i ansiktsvård. Genom att exfoliera minst ett par gånger i veckan tar man bort de döda hudcellerna. Fördelarna är alltså många – ditt ansikte ser ljusare och yngre ut, du får den fina rosa färgen, aktiva substanser från vårdprodukter kan lättare penetrera efter peeling osv.

Hy och sol

JA – Kom ihåg att du alltid ska skydda ditt ansikte innan du går ut. Applicera solskyddsmedel med SPF på minst 15 eftersom det hindrar UVA- och UVB-strålar. Att exponera sig för solen kan orsaka rynkor, åldersfläckar och andra problem. Man ska inte undvika solen men man ska skydda sig ordentligt.

NEJ – Glöm aldrig solskydd. Man ska applicera solskydd även när det är molnigt och kallt. Precis som på sommar så reflekteras ljus på vintern och då behöver man ännu högre faktor, minst 30. Kolla alltid förpackningen på din ansiktskräm och se till att du köper den som innehåller SPF.

Kostens inverkan

JA – Ibland kan man glömma att huden måste vårdas på insidan också, det räcker bara inte med dyra kosmetiska produkter. Tänk på att allt som du äter påverkar också din hy. Med rätt näring förser man sin kropp med vitaminer, mineraler och andra nödvändiga substanser. Utan dem kan man inte ha fräsch och frisk hy. Enkla saker som ordentlig kost rik på C-vitamin och låg fetthalt gör att hy strålar. 

NEJ – Undvik gärna kryddig och stek mat, mycket salt, konserverat mat, snacks, godis och snabbmat. Istället för kolsyrade drycker välj färskpressade juicer, ekologisk frukt och te utan socker.

Sömn, det bästa skönhetsknepet

JA – Sömnbehovet är kanske individuellt men experterna är eniga om att vuxna behöver åtta timmars sömn per dygn. Det låter kanske som en myt men så är det inte. Skönhetsprodukter är naturligtvis viktiga men lika viktigt är det att sova bra. Och genom att göra båda får man en välmående hud. Låt din hud regenereras under natten och boosta den med att sova tillräckligt. 

NEJ – Kompromissa inte när det gäller din sömn. Det är viktigt för både huden och hela organismen att ha tillräckligt med bra sömn. Allt kan skjutas upp till imorgon eller skippas helt enkelt. Får du inte tillräckligt med sömn så blir din hud trött, slapp och mörka ringar under ögonen uppstår.

Vatten och fuktbalans

JA – Det är ingen myt att just vatten gör huden återfuktad och fräsch. Därför ska man dricka minst 8 gla vatten om dagen. Dessutom är det bra att välja frukt och grönsaker som innehåller en hög andel vatten som gurka och vattenmelon. Det är gamla klassiska tipset som vi alla känner till men ändå verkar glömma. Så drick mycket vatten och ge din hud fuktbalans.

NEJ: Ignorera inte fördelarna med rosenvatten, den har både lugnande och läkande egenskaper. Rosenvatten minskar rodnad och påsar under ögonen, bibehåller hudens pH-balansen och fungerar som ett naturligt återfuktande medel.

Lämna en kommentar