Vilken hudvård ska man undvika som gravid?

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

Blogg

Att vara gravid kan kännas som en spännande och rolig, men även överväldigande, tid i livet. Kroppen börjar arbeta på högvarv, påfrestningen är stor och hormonpåslaget blir påtagligt. Kropp och hud kan därför bli mer känslig, och man bör därför passa sig mot både sol och aktiva ingredienser.

Det kan vara en stor omställning, och det gäller även för din hudvårdsrutin. Förutom att välja produkter som är säkra för ditt växande barn, kan man även vilja ändra sin hudvårdsrutin för att förebygga eller få bukt på vanliga hudproblem som är relaterade till graviditeten.

Hudvård att vara försiktig med

Retinol 

Retinol är en kraftfull A-vitamin som många säkert förknippar med lyster, anti-aging och fantastiska resultat. Men på en känslig hud, eller med en kropp som producerar mjölk, är den generella rekommendationen att lägga just dessa produkter på sidan under denna tid. 

Syror

En hormonellt påfrestad hud kan bli känslig för produkter som den tidigare mådde bra av. Det finns dom som kan klarar att använda sig av syrabaserade produkter genom graviditeten, men det finns även dom som inte klarar det alls. 

Om du gärna vill fortsätta med syror i din rutin så kan en mild syra vara att föredra. Det kan vara bra att undersöka vad just det märket som du använder dig av har för rekommendationer kring sin produkt och graviditet.

Parfymer

Vissa parfymer och annan kosmetika innehåller skadliga kemikalier som kan överföras till barnet via bröstmjölken. Bebisen kan även vara känslig mot doften, eller till och med allergisk. Generellt sett är det nog bäst att undvika alla typer av parfymer under amning.

Nyfödd hud är känslig, och så även mammans. Fokusera på barnets anknytning och närhet helt utan störande, starka doftämnen på kroppen.

Vad bör min hudvårdsrutin som gravid se ut som?’

Med tanke på att huden överlag är mer känslig under graviditeten kan en enkel rutin vara det som fungerar allra bäst. Daglig fukt och solskyddsfaktor kombinerat med veckovisa milda exfolieringar, utan att slarva, kommer man långt med.

Morgonrutin

Rengöring, toner, serum, dagkräm och spf.

Eftersom huden ofta är extra känslig under denna period är det vanligt med pigmenteringar. Melasma drabbar flertalet gravida och det tillståndet påverkas av hormoner vilket sätter fart på våra melanocyter som producerar melanin (hudens pigment). Förebygg hudskador genom att använda ett högt UV-skydd hela tiden.

Kvällsrutin

Rengöring, toner (exfoliering), serum och nattkräm.


Ös på med fukt genom hela graviditeten då torrhet är väldigt vanligt och kan orsaka en mängd symptom på den redan känsliga huden. Exfoliering bör hållas till två till fyra gånger i veckan beroende på vilket sorts peeling du använder och vad din hud tolererar.