Hur man blir av med akne och orenheter – snabbt!

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

Blogg

Ungefär 4 av 10 vuxna människor lider av akne. Orsakerna kan vara många men generellt talar man om ökad talgproduktion i talgkörtlarna, döda hudceller och bakterier. Men vad som kan trigga dessa faktorer kan vara svårt att veta. Vi ska därför gå igenom några av de vanligare triggerpunkterna.

Smutsiga sminkborstar

Hur ofta tvättar du dina sminkborstar? Om du precis var tvungen att tänka efter så är med stor säkerhet dags att göra det igen. Då det lätt ansamlas en stor mängd bakterier på dessa verktyg ska du helst tvätta dina borstar varje vecka, och din beautyblender efter varje användning. Om du har problem med akne eller tilltäppta porer kan detta faktiskt vara lösningen!

Pill i ansiktet

Kläm aldrig dina finnar! Detta är säkert ett råd du hört förut men det tåls att nämnas igen. Man kan faktiskt klämma sig till akne, även fast man inte har anlag för åkomman. För mycket fingrar i ansiktet leder till att bakterier flyttas runt och infekterar ren hud. 

Slarv med rengöring

Att sova med smink på är en skönhets-synd, det vet vi sen gammalt. Trots det kan långa utekvällar ibland få oss att glömma. En daglig rengöringsrutin bör bestå av rengöring, ansiktsvatten och återfuktning. För extra trötta kvällar kan det vara en bra idé att ha rengöringsservetter stående på nattduksbordet, men låt det inte bli en vana!

Otvättade örngott

Om dina utbrott framförallt infinner sig på kinderna kan det vara dina örngott som är boven i dramat. Smuts och bakterier fastnar gärna på dina lakan, det gör även gamla hårvårdsprodukter, svett och krämer. Tillsammans bildar detta en ohygglig cocktail som gnuggas in i din hud medan du sover. 

Har du problem med akne så rekommenderas det att du byter örngott minst en gång i veckan.

Hormoner

Hormoner är en av de vanligaste orsakerna till att personer drabbas av akne i vuxen ålder och det rör sig ofta om en överkänslighet för manligt könshormon.  Både män och kvinnor har detta hormon i sig, men i olika mängd. Vuxenakne har en tendens att sätta sig på kinder, käkar och runt om munnen.

Detta kan bero på en rad av saker, såsom sjukdomar, läkemedel, stress eller preventivmedel. Det kan vara en god idé att gå till din läkare om du har funderingar kring hormonell obalans.

Så hur löser vi det?

Rengöring är A & O

Hitta en rengöringsrutin som passar dig och din hudtyp. Aknebenägen hud tenderar att vara mer oljig eller kombinerad – produkter som bekämpar överflödig olja utan att torka ut huden är därför att rekommendera. Ansiktsskrubbar och ansiktsmasker bör även vara ett stående element i din veckorutin.

Lägg om kosten

Näringsrik mat med mycket antioxidanter, zink och omega-3 kan göra under för hyn. Detta är vitaminer som reglerar talgproduktionen, förebygger inflammationer och skyddar cellerna från förstörelse.

För att förbättra sin hy är det även bra att helt sluta eller reducera sitt intag av snabba kolhydrater, socker och transfetter. Men hur mycket hyn påverkas av kosten är individuellt.

Vinnande ingredienser

  • För en aknebenägen hy kan BHA-syra (exempelvis salicylsyra) ha en positiv effekt då den är fettlöslig.
  • Niacinamid är en kraftfull antioxidant som dämpar inflammation och skyddar hudens naturliga barriär.
  • Retinol kan fungera bra på kombinerad hy då den reglerar talgproduktionen och förnyar cellproduktionen.

För hud med riktigt svår akne som inte försvinner, trots att du har provat allt, bör ses över av en läkare för bäst resultat.

Lämna en kommentar