Sommarens hudvårdsguide 2024

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

Blogg

Årets varma månader närmar sig och det gör därför också en uppdaterad hudvårdsrutin. Varje säsong har sina fördelar och nackdelar för huden och de produkter som fungerade så bra i vintras kan under sommaren ha motsatt effekt. Med några enkla justeringar kan vi förbättra förutsättningarna för din hud och snabbt uppnå dom bästa resultaten!

Solskyddsfaktor 

Experterna har enats sedan länge. En bra solskyddsfaktor är A och O när det kommer till en komplett hudvårdsrutin. Atta använda spf minskar inte bara risken för hudcancer och motverkar ålderstecken markant, den skyddar även mot pigmentförändringar och bruna fläckar på huden. Det rekommenderas att använda solskyddsfaktor i ansiktet året runt men på sommaren behöver du en med högre grad av skydd. Låt solskyddsfaktorn bli det sista steget i din rutin och applicera ett nytt lager varannan timme för optimalt skydd.

Återfuktning

Man kan tro att återfuktningen blir mindre viktigt i sommarvärmen men så är inte fallet. Svett och förhöjd luftfuktighet ersätter inte en ordentligt återfuktande ansiktskräm. Däremot kan det vara en god idé att se över vilken kräm det är som du har stående i skåpet. Leta efter produkter som är icke-komedogena, det vill säga produkter som är formulerade för att inte täppa till dina porer.

Dessa är vanligtvis hjälpsamma för aknebenägen eller oljerik hud men funkar utmärkt för de flesta hudtyper under solens strålar. Även produkter som innehåller hyaluronsyra kan vara en bra idé då dessa hjälper din hud att behålla sin fukt. Hyaluronsyra kan appliceras på huden morgon och kväll och kan även kombineras med de allra flesta ingredienser. 

Exfoliering

För att verkligen få den där somriga lystern, som så många av oss är ute efter, måste vi göra oss av med döda hudceller. Huden producerar konstant nya hudceller och stöter bort de gamla, men i fuktiga sommaransikten kan i de döda hudcellerna lägga sig som en grå hinna över hyn. Lösningen på detta kallas för exfoliering eller peeling. En exfoliering kan användas i form av en mask eller som en kräm och bör vara en del av din veckovisa rutin. Det är extra viktigt med solskydd efter en exfoliering då huden kommer att vara extra känslig.

Spara på duschandet

I sommarhettan blir det gärna mycket bad i havet och svalkande duschar. Något man ska tänka på är att för mycket vatten kan göra huden uttorkad och irriterad. Det ständiga tvättandet avlägsnar hudens naturliga oljor och goda bakterier. Detta kan skapa torr och kliande hud där ovälkomna bakterier kan ta sig in i osynliga hudsprickor. 

Lätta på sminkrutinen

Helst av allt hade vi nog velat gå osminkade, med ett naturlig glow och perfekt solkysst hud. Men i verkligheten kan ökande temperaturer tyvärr även leda till ökande storlek på våra porer och den där snygga brännan till ovälkomna pigmentförändringar.

Ett enkelt knep att använda sig av är att blanda ut din foundation med din dagkräm eller primer för att skapa en lätt bas som inte kakar sig eller blockerar dina porer. Några droppar highlighter på ansiktets högsta punkter och du är klar för dagen!

Lämna en kommentar