Skinimalism: 5 Sätt att förenkla din hudvårdsrutin

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

Hudvårdsrutiner

En bra hudvårdsrutin är det som håller din hy så klar, ljus och jämn som möjligt. Den hjälper också till att förebygga långsiktiga hudproblem som fina linjer, rynkor och solskador. Att upprätthålla en konsekvent, effektiv rutin är en viktig del av att bevara din huds hälsa och utseende på både kort och lång sikt.

Däremot kanske du blir förvånad över att få veta att din hudvårdsrutin inte behöver äta upp en hel timme av din dag eller innehålla femton olika produkter för att vara effektiv. Förutom att du sparar tid, ansträngning och pengar kan en förenkling av din hudvårdsrutin också förbättra din huds kvalitet. Överkomplicerade, överdrivna hudvårdsvanor kan störa de naturliga oljorna i din hud och orsaka irriterad hud och fler utbrott. Ibland ger mindre ansträngning faktiskt bättre resultat. Lär dig hur du kan förenkla din hudvårdsrutin för att spendera mindre pengar och tid på din hud, med bättre resultat än du någonsin har haft tidigare.

Din hud behöver en paus

Om du har överbelastat din hud med för mycket exfoliering, fuktkräm eller för många starka produkter är det troligt att din hud är irriterad och berövad sina naturliga oljor. Det kan därför ibland vara en bra idé att ge huden en paus för att återställa sig själv innan du börjar med en mer förenklad rutin. 

Låt det gå två veckor utan djupgående peeling, ansiktsmask eller andra icke-essentiella produkter. Använd istället endast skonsamma hudvårdsprodukter som du inte kan klara dig utan, som fuktighetskräm och ansiktsrengöring, och använd dem sparsamt. Om du inte har extremt torr hud kan du ersätta fuktighetskrämen med ett lätt ansiktsvatten för att ge huden en chans att fylla på sina naturliga oljor. 

Dubbel kan ge trubbel

Inte bara är det meningslöst att använda flera produkter med samma aktiva ingrediens, det kan också vara rent av skadligt för din hud. De aktiva ingredienserna i hudvårdsprodukter tenderar att irritera huden när de används i överskott. Vara noga med att läsa etiketterna på de hudvårdsprodukter som du använder regelbundet. Om du upptäcker flera produkter som är baserade på samma aktiva ingrediens, spara tid och irritation genom att ta bort alla utom en av dem från din regelbundna rutin.

En lyxdag i veckan 

Att skämma bort ditt ansikte riktigt ordentligt en dag i veckan kommer att spara dig tid, då det gör din dagliga rutin så mycket simplare. Vanliga vanor som du egentligen bara bör praktisera en gång i veckan är behandlande ansiktsmasker och djup exfoliering. Flera veckovisa tillämpningar av din älskade ansiktsmask kommer inte att gynna din hud mer än en i veckan. Om du exfolierar djupt mer än en gång i på sju dagar berövar du möjligtvis huden på dess naturliga oljor och orsakar irritation, torrhet och utbrott.

Om du begränsar dina intensiva hudvårdsvanor till bara en gång i veckan kan du spara minuter på din dagliga hudvårdsrutin och dessutom förhindra att du överanvänder starka produkter och irriterar din hud.

Identifiera dina hudmål 

Innan du bestämmer dig för en produkt är det viktigt att bestämma dig för vad du vill åstadkomma med din rutin. Tänk över vilka som är de viktigaste frågorna du vill ta itu med för att hjälpa dig att känna dig trygg i din egen hud? Drömmer du om mer lyster, mjukare textur, eller kanske oljekontroll?

När du har identifierat vad du vill ha kan du börja att läsa på om vilka ingredienser som kan hjälpa dig att nå dit och köpa därefter. Detta kan hjälpa dig att begränsa vilka produkter som förtjänar en plats i din rutin och vilka produkter som är överflödiga.

Använd dig av hudvårdshybrider 

Det kan kännas meningslöst att bära smink som täcker det hårda arbete vi lagt ner på vår hud, och det finns ingen anledning att använda hudvård som inte omedelbart visar resultat.  

Från fuktgivande cc-krämer till läppstift fyllda med hyaluronsyra – det finns en enorm uppgång av hybrider av hudvård och makeup på marknaden som du kan använda dig av för att åstadkomma en minimal morgonrutin.