3 enkla steg till en perfekt hudvårdsrutin

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

HudvårdsrutinerHudvårdstips

Den perfekta, dagliga hudvårdsrutinen behöver varken betyda krångel, en förmögenhet eller tiotals med produkter – tvärtom så kan en enkel rutin vara den mest effektiva, så länge den är verksam för just din hudtyp. Men det finns några steg bassteg som de allra flesta bör följa och som gör gör det busenkelt att upprätthålla en perfekt hudvårdsrutin. 

Rengöring

Att rengöra din hy är det mest grundläggande och förmodligen de viktigaste steget i din rutin för att huden ska få andas, och vårdande produkter ska kunna sjunka in. Den generella tumregeln är att hyn ska rengöras två gånger om dagen, morgon och kväll, för optimal effekt. Morgonrengöringen är viktig för att ta bort överflödiga oljor eller svett från hår och kudde. Det finns dock ett undantag för denna regel, nämligen: Torr hy. Om du ofta drabbas av torr hud kan du med fördel hålla dig till endast vatten på morgontvätten. 

Kvällsrengöringen däremot bör man aldrig kompromissa med, eller hoppa över. Det är viktigt att vid slutet av dagen få bort alla kosmetiska produkter, smink, överflödig olja, svett, döda hudceller och föroreningar. Smutsen kommer annars att täppa till porer och leda till att hudcellerna lägger sig som en hinna över huden och kör den matt och grå. När det kommer till att välja en ansiktsrengöring är en mild, återfuktande cleanser som inte kommer att råna huden på sina sina viktiga, naturliga oljor och därmed skydda hudens barriär. 

  • Oljig hy – Ett återfuktande skum eller gelcleanser med ingredienser som niacinamide eller salicylsyra som kommer att reglera och balansera en oljig hy
  • Aknebenägen hy – En skonsam foamcleanser med aknebekämpande ingredienser som salicylsyra, glykolsyra eller bensoylperoxid.
  • Torr hy – En kräm eller balsamformula som har återfuktande ämnen som ceramider, glycerin, hyaluronic eller botaniska oljor
  • Känslig hy – Prova med micellar vatten, en ultraskonsam cleanser som tar bort orenheter utan att torka ut huden i samma process. 

Behandling

När huden är ren och porerna öppna, så är huden redo för att behandlas. Ett kraftfullt serum – proppad med aktiva ingredienser och andra godsaker för huden kan vara bra att investera i och kan bekämpa en rad olika hudåkommor och speciella behov. Även om du inte har ett specifikt problemområde så kan ett antioxidantserum på morgonen förbereda huden inför dagens utmaningar.

  • Hyaluronsyra låser effektivt in fukten i din hud och skyddar din naturliga hudbarriär. 
  • Retinol, vitamin B3, peptider stimulerar produktionen av kollagen, elastin och proteiner i kroppen som hjälper till att förebygga linjer och slapp hud.
  • C-vitamin hjälper till med att ta bort ojämn hy och fläckar, samt ger huden lyster.
  • Niacinamid för att lugna rodnad och irritation genom att minska inflammation och förbättra akne med sina antimikrobiella effekter. 

Återfuktning

Använd sedan en fuktkräm eller en fuktgivande produkt. Den mest grundläggande funktionen hos en fuktkräm är återfuktning och att mjukgöra huden.

Utöver dessa parametrar kan du också använda detta steg för att samtidigt ta itu med specifika hudproblem genom att söka efter en kräm som är formulerad med ytterligare ingredienser som riktar sig mot specifika behov. En oljefri, parfymfri fuktighetskräm tolereras väl av alla hudtyper, från aknebenägen till känslig. Oavsett hur fet eller aknebenägen din hud än är, blir den torr om du inte återfuktar den, och uttorkad hud är irriterad hud.

Behöver du extra fukt kan du lägga en ansiktsolja efter serumet ELLER droppa några droppar olja rakt ner i krämen direkt, fuktbomb!