Förbered din hud inför hösten

Foto av författare

Nadia Ramnek

Uppdaterat:

Hudvårdstips

När årstider skiftar, och varm luft går till kall, och vindiga regndagar blir vardagsmat – kan du märka hur även din hud förändras. Glowet blir till glåmig, och de där solkyssta kinderna är snart ett minne blott. Minskad luftfuktighet ger torr luft och ännu torrare hy, detta i kombination med fuktfattig luft från element, är ett recept på känslig, torr och kliande hud. Men det finns steg att ta mot en mer balanserad och förberedd hud. Så om din hud också är i behov av en rehabilitering efter sommaren, läs vidare!

Prova en kraftigare återfuktningskräm

Dags att säga adjö till den där lätta, oljefria krämen som du använt hela sommaren. Prova istället att lägga till en kraftig fuktgivare till rutinen. När höstmånaderna närmar sig är det dags att uppgradera till en tjock ansiktskräm som ger fukt men också fungerar som en barriär mellan huden och den omgivande miljön. En tjock kräm med ceramider, som är viktiga och hälsosamma fettsyror som förekommer naturligt i huden men som behöver fyllas på under de kallare månaderna. När huden saknar ceramider blir barriären skadad, vilket resulterar i torrhet och irritation.

Investera i en vårdande nattkräm

Studier har visat att transepidermal vattenförlust (det vill säga att fukt avdunstar från huden) sker i högre takt under natten. Att därför investera i en ordentligt återfuktande nattkräm, rik på vårdande ingredienser – i synnerhet ”aktiva ämnen” som till exempel ytbehandlande syror och förnyande retinol. Båda dessa ämnen är bättre att använda efter mörkrets inbrott eftersom de kan öka din känslighet för solen.

Var försiktig med exfolieringen

Exfolierande ingredienser som AHA och BHA kan vara hårda mot huden. Även om de har många fördelar kan de också öka känslighet, irritation och rodnad. Under höstmånaderna när huden redan upplever många förändringar kan det vara dags att minska användningen av kemiska exfolierare och andra starka aktiva ingredienser. Exfoliering i allmänhet är ett knepigt ämne eftersom det är väldigt lätt att överdriva, oavsett om det är kyligt eller inte. Överexfoliering kan skapa små sprickor i hudbarriären som leder till mer förlust av återfuktning och inflammation. Använd istället en mild exfolierare 1 till 2 gånger i veckan. 

Kroppslotion blir ett måste

Hudvårdsrutiner kretsar ofta kring ansiktet, men glöm inte bort kroppsvården. När de varma sommardagarna övergår till kyliga höstdagar är det förmodligen dags att ta fram en kroppslotion. Den bästa tiden för att applicera fuktgivande kräm på kroppen är direkt när du kliver ur duschen. Även när huden fortfarande är fuktig kan du applicera en generös mängd kroppslotion på huden. Detta hjälper till att försegla vattnet och håller din kropp len i höstmörkret.